Een avondje “slecht bier” proeven met Mark

8 november 2017 om 12:00

Mark volgt de StiBON cursus op het tweede niveau. Met een groep van de Eindhoven afdeling ging hij in d’n Ouwe Brandtoren in Reusel aan de slag met afwijkingen in bier. En wat wil dat zeggen? Juist, een avondje “slecht bier” proeven.

Door Mark van Bergen

Afwijkingen herkennen

Hoe verzin je het ook eigelijk… Een avond organiseren die in het teken staat van slecht bier proeven. Oftewel: het herkennen van afwijkingen in bier. 13 cursisten van de Eindhovense afdeling van opleiding Stibon 2 (opleiding tot Internationaal Biersommelier) besloten buiten de lessen om bij elkaar te komen en deze “foute bieren” te gaan proeven. En dat allemaal met als doel: zoveel mogelijk punten behalen tijdens het examen in november.

Tasting Kit

Guus was deze avond de gastheer en zorgde voor het bier en hapjes, ondergetekende regelde de capsules met afwijkingen. Er zaten 10 capsules in de ‘Tasting Kit’. Deze capsules zijn gevuld met de belangrijkste smaken en/of geuren die in ‘mislukte’ bieren terug te vinden zijn. We gebruikten per afwijking telkens 2 glazen: een referentiebier en een 2e glas van datzelfde bier, gemengd met de inhoud van 1 van de capsules.

“Ik ruik duidelijk karton”, zegt Rob tijdens het proeven van 1 van de eerste bieren. “Misschien zouden we voor onszelf moeten proeven en daarna elkaars bevindingen delen”, merkte Aniek op. Beide groepsleden zijn bevlogen proevers, net als de andere 11 cursisten die aanwezig zijn. In stilte werden de bieren stuk voor stuk geroken, geproefd en daarna besproken.

Blind voor afwijkingen

Sommige afwijkingen zijn duidelijk te proeven en andere ruik je beter dan dat je ze proeft. Een afwijking zoals diacetyl bijvoorbeeld is niet eens voor iedereen waarneembaar. Voor diatecyl kun je namelijk “blind” zijn. Sowieso heeft iedereen uiteraard zijn of haar eigen referentiekader en eigen bewoordingen om de geuren en smaken te kunnen omschrijven. Uiteindelijk werkt je eigen waarneming het beste!

Ook zwavel en ijzer komen langs. Beiden wil je eigenlijk niet in bier ruiken en proeven. “Er zijn veel Belgische bieren waar je duidelijk ijzer in ruikt”, merkt Bert terecht op.

10 belangrijke smaak- en geurafwijkingen

Gedurende de avond komen uiteindleijk alle 10 de afwijkingen uit de Tasting Kit voorbij. Er ontstonden leuke en interessante gesprekken over elkaars ambities en natuurlijk vooral over de gedeelde liefde: bier. De passie voor bier bracht deze cursisten ertoe om de opleiding te gaan volgen en zelfs deze avond te organiseren. En wie had dat nu gedacht dat een avond “slecht bier proeven” niet alleen interessant en leerzaam, maar ook nog eens erg gezellig kon zijn!