Brouwster Jet legt de lat telkens hoger

13 januari 2017 om 08:11

Op de Grote Markt in Breda vind je de Boterhal. Een locatie met historie, waar je tegenwoordig vele tientallen verschillende speciaalbieren kunt drinken. De kelder is het domein van Jet van de Griendt. Hier brouwt zij de Sint Jorisbieren.

Vol trots toont Jet de 500-liter brouw-installatie. Het koper blinkt in de sfeervol verlichte kelder, waar regelmatig presentaties en proeverijen worden gegeven. Duidelijk is dat de jonge brouwster hier helemaal in haar element is.

Ontwikkelen

Jet is een horecavrouw in hart en nieren. Haar doel is om zich constant te blijven ontwikkelen. “Toen de kans kwam om te leren brouwen, heb ik natuurlijk volmondig ‘ja’ geantwoord.” Samen met Wesley Aarse, brouwer van de Scheveningse Brouwerij, werden de eerste bieren in de nieuwe installatie gebrouwen. Recentelijk voelde Jet zich zeker genoeg om de roerstok zelf over te nemen.

Schuttersgilde

De bieren worden gebrouwen onder de naam Sint Joris en dat heeft alles te maken met het historische pand uit 1483. “Sint Joris is het schuttersgilde dat eeuwen in dit pand gevestigd was. Dat is natuurlijk een prachtig verhaal dat je graag bij een biertje wilt vertellen. Leuk detail is de draak. Dit zit in het wapen van het gilde. De draken zie je bij ons overal terug, onder meer op de tapkranen.”

De bieren

Onder het label Sint Joris verschijnen vooralsnog drie verschillende vaste bieren: een Blond, een Dubbel en een Tripel. Daarnaast is er ruimte voor seizoensbieren, zoals een zomers witbier en een herfstbock. De Dubbel is op het moment dat ik er ben even niet voorradig, dus proeven we de Blond en de Tripel. De Blond is licht van kleur met een mooie witte schuimkraag. Het bier heeft een lichte body en is zeer doordrinkbaar. Het heeft meer van een smaakvolle pils, dan van een echte Blond. Dorstlessend en doordrinkbaar met wel een wat gistig karakter. De Tripel is donkerder van kleur, richting koperkleurig. De neus is lekker fruitig. In de smaak komt dat niet of nauwelijks terug. Op de tong overheersen aroma’s van mout en gist. De Tripel heeft een lichte body en is daardoor ook zeer doordrinkbaar, mede ook vanwege het weinige koolzuur.

Jet van de Griendt: “Verwacht van de Sint Jorisbieren geen extreme smaken. Het zijn aangename, smaakvolle en toegankelijke speciaalbieren. Onze recepten staan, maar bij elk brouwsel leggen we de lat telkens een stukje hoger.”