Pieperliefde en bierlust gecombineerd in Schillenbier van de FrietHoes

11 december 2017 om 09:00

De FrietHoes uit Haarlem maakt zo duurzaam mogelijk verse friet voor de eigen winkel, evenementen en horeca. Ook al doen zij heel hard hun best afval tot een minimum te beperken, er blijft toch altijd nog schil en stukjes aardappel over na het snijden van de frieten. En dat is natuurlijk zonde! Wat beter dan van dit zogenaamde afval een mooi nieuw product te maken?! Dat is dan ook precies wat de heren achter dit merk gedaan hebben. Van dit afval is nu namelijk bier gebrouwen!

Door Frouke van Loo

Zoektocht

De broers Sebastiaan en Joost Hoes starten aan de zoektocht naar het perfecte restproduct. En dat was nog niet zo makkelijk! daarom begonnen de heren eerst met het maken van vodka. Samen met festival Mysteryland hebben zij de snijresten van het festival gedistilleerd. Dat beviel al goed maar toch was de wens naar een speciaalbier groter om die vodka en een frietje mee weg te kunnen spoelen. En met wat hulp van Brouwerij Troost is dat gelukt!

Schillenbier

Er worden met de FrietVehikels van Friethoes heel wat festivals aangedaan en die vinden vooral in de zomer plaats. Daarom was de missie dan ook om een lekker zomerse doordrinker te brouwen. De frietboeren doken in de wereld van hopsoorten, gisting en EBU’s om hun weizen-achtige bier te ontwikkelen: het Schillenbier. Het bier is gebrouwen met korianderzaad, citrus en aardappelresten uit de fabriek. Hij is lekker laag in alcohol, goed doordrinkbaar en een echt dorstlesser. Het bier wordt omschreven als onofficieel Weizenbier, Schillenbier bestaat namelijk voor 50 procent uit tarwemout, een beetje gerst en weinig hop. Officieel mag dit bier dus geen Weizen worden genoemd.

Na een succesvolle crowdfunding eind september zijn de ruim 10.000 flessen en fusten afgevuld en is het Schillenbier vanaf nu dus ook daadwerkelijk verkrijgbaar! Kijk voor meer info en verkoopinformatie op de website of Facebookpagina van de Friethoes!