Bockbier risotto met eekhoorntjesbrood, smullen maar!

22 september 2018 om 08:00

Veel herfstiger dan dit gaat het niet worden… Het Bockbierseizoen is begonnen, de blaadjes waaien van de bomen en de haard gaat aan. Laat Charlotte je verrassen met deze smakelijke risotto met Bockbier! Je zet hem binnen een handomdraai op tafel!

Door Charlotte Wagenaar

Misschien iets minder luxe, maar zeker niet minder lekker! In de categorie comfort food, voor als het straks weer écht regenachtig weer is: ‘De Bockbier Risotto’. Het bier op de foto heb ik gebruikt in de bereiding ervan; om erbij te drinken zou ik bij nader inzien voor een iets zoetere Bock kiezen.

Ingrediënten

(voor 2-3 personen):

  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • Enkele eetlepels olijfolie
  • 6 blaadjes verse salie
  • 700 ml water
  • 1 bouillonblokje (bijv. bospaddestoelen)
  • 15 gram porcini (eekhoorntjesbrood)
  • 280 gram risotto rijst
  • 175 ml bockbier
  • 150 gram kastanje champignons
  • 150 gram paddenstoelenmix (bijv. oesterzwam, beukenzwam, cantharel)
  • 40 gram boter
  • 60 gram Parmezaanse kaas

Bereiding

Kook het water in de waterkoker. Snijd ondertussen de ui en knoflook klein en hak de salie fijn. Doe de porcini in een kom met 200 ml gekookt water, zorg dat ze goed onder staan. Giet de overige 500 ml in een andere kom bij het bouillonblokje.

Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem op halfhoog vuur. Fruit de ui en knoflook enkele minuten, voeg halverwege de salie toe. Voeg indien nodig meer olie toe en bak de risottorijst enkele minuten mee, totdat deze glazig is. Roer regelmatig. Blus af met het bockbier en blijf regelmatig roeren.

Zet het vuur laag. Voeg een soeplepel met bouillon toe en laat pruttelen totdat deze is opgenomen. Herhaal gedurende 10 minuten en blijf regelmatig roeren. Snijd ondertussen alle paddenstoelen in stukken.

Voeg de paddenstoelen en de porcini met het weekwater toe aan de pan. Ga, nadat het weekwater is opgenomen, verder met het toevoegen van de overgebleven bouillon. Proef na
25 minuten of de risotto al beetgaar is, anders nog enkele minuten langer laten pruttelen.

Roer de boter en de Parmezaanse kaas door de risotto en breng op smaak met peper.

Voilá! Je hebt een heerlijk gerecht op tafel staan dat je heel de avond warm houdt!