Proostfeest Beerze brengt nieuw leven in de brouwerij!

5 september 2017 om 10:30

Het was afgelopen weekend een drukte van jewelste in speciaalbierland en ook bij Brouwerij Beerze was het zaterdag 2 september feest. Een zowaar proostfeest welteverstaan. Dit jaar is het alweer de vierde editie en de werd gehouden in de gigantische tuin achter de voormalige De Leeuw Brouwerij. Jaren geleden hebben Ivo Kaanen en zijn familie samen met Jasper Langenhoff de brouwerij nieuw leven ingeblazen, al ruim voor de massale groei van micro brouwerijen.

Door René van den Berk

Proostfeest

Een aantal jaar geleden kwamen de slimme koppen van Brouwerij Beerze op het idee om een feest te organiseren waarbij je niet meteen aan een (bier)festival zou denken. Een uitgebalanceerd evenement waarbij de bezoekers vooral voor de muziek komen naast dat er van het heerlijke Beerze bier kan worden genoten tijdens het eten, luisteren en dansen. Ondertussen heeft dit geleid tot een muziekspectakel met overheerlijk bier, en het staat als een huis!

Om ervoor te zorgen, dat niet alleen de muziekliefhebbers aan hun trekken komen. Heeft het duo Kaanen en Langenhoff drie jaar geleden Hans Walravens van ‘hetbiermoment.nl’ gevraagd om te zorgen voor wat meer diversiteit in het bieraanbod. En dat heeft Hans gedaan! Tijdens het feest, waar hij zelf ook achter bar staat, is hij altijd in voor een praatje om zijn kennis over de verschillende bieren te delen. Daarnaast heeft de Beerze Brouwerij ook zelf nog voor een speciaalbier gezorgd ter gelegenheid van dit jaarlijkse festijn. Het Proostbier is een heerlijk licht bitter biertje wat mild weg drinkt.

Geselecteerde bieren van de biersommelier

Bij binnenkomst is de aanloop nog rustig in de tuin van de brouwerij. Nieuwsgierig als we zijn lopen we naar de bar waar biersommelier Hans aan het voorbereiden is. We raken kort even aan de praat. Voor ik hem verlaat vraag ik nog naar welk bier hij aan zou raden. Lang denken kost het Hans niet: “17.07 Whee Heavy Pedro Ximenez moet je in ieder geval proberen voor je weggaat!”, zegt hij. Met dit in het achterhoofd bestuderen we de lijst en beginnen we met proeven.

Toewijding van Brouwerij Van Moll

Bij het inschenken zien we een mooi geelgoud bier. Het is een wat troebel in zicht en heeft een mooie witte kraag. Het aroma is zacht en zoetig. Bij het drinken proef je ook direct die zacht gezoete smaak. De smaak is totaal niet overheersend maar geeft juist een lekker zacht biertje wat je doet denken aan een Belgisch blond. Een prima begin voor dit feest.

’17.07 Whee Heavy Pedro Ximenez’ van Brouwerij Kees

Dan is het tijd voor de aanrader van Hans, ik ben tijdens het Van Moll Fest 2017 niet in de gelegenheid geweest om dit bier te proeven. Ik was toen al uiterst nieuwsgierig om hem te proeven. Als tweede probeer ik dus deze barrel-aged specialiteit van Brouwerij Kees. Het bier wordt door Hans zelf ingeschonken. Op dat moment is het niet druk aan de bar. De biersommelier uit Helmond staat er natuurlijk niet alleen voor. Het bier is roodbruin van kleur met een kleine lichte kop. Het aoma heeft iets zoets en romigs. Bij de eerste slok komt hij licht zoetig binnen, het doet me denken aan iets van sherry of bourbon. Ergens ontvang ik ook gedroogd fruit in de nasmaak en heeft het nog iets weg van chocolade. Voor mij persoonlijk een voltreffer, dus drink ik er tijdens het feest ook twee van.

Gezellig dansen!

Het Proosfeest is totaal geen standaard bierfestival maar juist echt een gezellig samen zijn voor de muziek,
precies zoals de organisatie het voor zich zag.Proostfeest Beerze collage Er is die middag vanaf 14 uur een variatie aan verschillende bands, allemaal met hun eigen stijl.  Ook het publiek is zeer divers. Er zijn zeker niet alleen mensen uit de omgeving van het dorp Vessem aanwezig! Het lijkt slim van de organisatie te zijn geweest om een samenwerking aan te gaan met bruincafé De Rozenknop uit Eindhoven. Hun gele, herkenbare, Amerikaanse Highschool bus brengt het publiek naar de brouwerij in de Brabantse Kempen.

Een bierliefhebber hier dus ook zeker aan zijn trekken, alleen moet er geen 100 of meer bieren verwacht worden. Toch heeft biersommelier Walravens uit Helmond een gevarieerde selectie gemaakt waardoor het voor de geek of bierliefhebber zeker ook een zeer gemoedelijk en gezellig evenement is!

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.