Proefnotitie: De Koninck’s Wild Jo met Brett is funky en skunky

13 juni 2015 om 10:00

Bij Brouwerij De Koninck hebben ze er in zin. Met gepaste trots kreeg ik deze week een pakketje gepresenteerd door Duvel Moortgat met daarin Wild Jo. Volgens het begeleidende briefje een onstuimig en ontembaar meesterwerk. De verwachtingen waren gewekt.

Het buikflesje op de juiste temperatuur gebracht, zo’n 11 graden. Vervolgens ben ik er eens goed voor gaan zitten. Op het etiket een gestyleerde skyline van Antwerpen met op de voorgrond een blauw gekleurde stadsduif. Opvallend is het piratenlapje op zijn oog. Dit moet Wild Jo zijn!

Wild Jo is een blond bier met 5,8% alcohol. Volgens de brouwers is het onstuimig en ontembaar door het gebruik van wilde Brett-gist. Deze voluit Brettanomyces-gisten zijn bij wijnproductie ongewenst en bij bierproductie gezien als ‘alternatieve’ gist. De meeste bieren worden tegenwoordig gebrouwen met reinculturen, de zogenaamde Saccharomyces-gisten.

Het trappistenbier Orval maakt ook gebruik van Brett-gisten. Deze Belgische trappist kun je gerust een spannend bier noemen, dat zich in de loop der tijd verder ontwikkelt. Die belofte doen ook de brouwers van Wild Jo. Zij beweren ‘dat het bier nog wilder wordt met de tijd’.

Het flesje gaat open en ik schenk het bier in. Een mooie romige schuimkraag vult het glas. Het bier zelf is strogeel van kleur en troebel of beter nog, mistig. De geur lost de gedane belofte deels in. Wild Jo ruikt funky, de Brett-gist is duidelijk te herkennen. De hop geeft een vette skunk-geur. Daar houd ik wel van.

Bierista_DeKoninck_WildJoDan is het tijd voor een goede slok. Onstuimig en ontembaar zijn wel grote woorden, maar spannend is het bier – grotendeels door de Brett – zeker. Ook hier weer skunk, een hopsmaak, die doet denken aan wiet en iets kruidigs heeft. Ik proef ook peper.

De nasmaak ebt wel wat snel weg. Het is alsof de fijne smaken verwateren. Dat is toch wat jammer, maar wel een goede reden om gauw nog een slok te nemen.

Mijn conclusie: Wild Jo is een spannend bier. Dat is zeker. Een dergelijk bier had ik niet gauw verwacht van de Antwerpse stadsbrouwers van De Koninck. De geur en de smaak funky en skunk, met Brett in de hoofdrol en de hop als aangever. Het heeft niet de power van een Orval, maar is goed doordrinkbaar. Beetje jammer van die nasmaak, die net te snel verdwijnt, maar wie weet ontwikkelt die zich nog, want ‘Wild Jo wordt nog wilder met de tijd’. We will see!

Door: Alain Schepers