Portvaten uit Portugal voor hobbybrouwers en professionals

7 november 2017 om 17:30

Bier gerijpt op houten vaten. Het is een trend. Steeds meer brouwers leggen hun bier op bijvoorbeeld whisky-, rum- of portvaten. Paulo Cardoso is één van de liefhebbers die helemaal fan is van barrel aged bieren.

Het toeval wil dat Paulo voor zijn werk bij Santing regelmatig in Portugal is. Hij bezoekt daar bekende porthuizen, die hem steeds ‘oude vaten’ aanboden. Onlangs viel het kwartje bij de bierliefhebber. “Nederlandse brouwers vinden het moeilijk om goede vaten te vinden voor hun bier. Als ze al te koop zijn, zijn ze vaak schrikbarend duur. Via mijn relaties in Portugal haal ik nu de mooiste portvaten naar Nederland tegen uiterst fatsoenlijke prijzen.”

Wijn- en portvaten

Paulo Cardoso importeert samen met compagnon Hans Santing verschillende soorten vaten. In het assortiment zitten kastanjehouten vaten. Maar ook de zeer gewilde gebrande eikenhouten vaten zitten in de collectie. Deze gebrande eikenvaten worden uit nieuw hout gemaakt en daarna getoast op drie verschillende niveaus: laag, medium of zwaar gebrand. Nieuw in de collectie zijn de portvaten van kersenhout.

Voor groot en klein

De gebruikte eikenhouten portvaten van 225 liter zijn gevuld geweest met port van zeer diverse porthuizen in Portugal. Nadat deze vaten zijn geleegd blijft er een aantal liter port in het vat achter om zo de smaak, geur en conditie van het vat te behouden. Voordat de vaten geïmporteerd worden, worden zij eerst grondig gecontroleerd en alleen de beste gaan mee naar Nederland. “Het hout en de port kunnen het bier een extra dimensie geven. Er zijn vakbekwame brouwers die waanzinnige mooie houtgerijpte bieren met portvaten hebben gemaakt.”

Portvat 2.001Hobbybrouwers

Behalve grote vaten van 225 liter heeft Cardoso ook kleinere vaten, die uitermate geschikt zijn voor hobbybrouwers. “Voor iemand die thuis brouwt is een houten van 5 liter een mooie grootte om te experimenteren. Wij hebben vaten met verschillende groottes vanaf 5 liter. Ook voor bierliefhebbers die zelf niet brouwen is het leuk om te ontdekken wat een bier op zo’n vat doet. Koop een paar flessen stevig bier en leg ze op een houten vaatje van 5 liter. Leuk toch, om gedurende een aantal maanden te testen waar de smaak naar toe gaat?”

Groothandel en importeur Santing zorgt in Nederland voor de verkrijgbaarheid van eiken- en kastanjehouten wijnvaten maar ook accessoires zoals handpompen, houtkranen en handvaten.

Je bent bij Santing altijd welkom om even aan de vaten te komen ruiken, bekijk hier waar je moet zijn! Voor meer informatie: Paulo Cardoso, tel. 06-10162269. Mail: portvaten@santinghandelenverhuur.nl.