Poesiat & Kater laat bierhistorie in Amsterdam Oost herleven

19 juni 2017 om 15:01

Onze hoofdstad kent inmiddels vele brouwerijen. We kennen onder andere ’t IJ, Troost, Oedipus, Bird, Gebrouwen door Vrouwen allemaal sinds de wereld van Craft beer in Nederland gigantisch is gegroeid. Een nieuwkomer dit jaar, die ik bij toeval ontdekte, is Poesiat & Kater. Maar hier gaan we vast nog meer van horen!

door Rutger Bronsveld

Het voormalige Dierenasiel te Amsterdam Oost herbergt sinds maart de brouwerij, proeflokaal en restaurant, niet ver van het Oosterpark. Het interieur is gaaf vormgegeven en na een concert van Bruno Mars in mei, voel ik me er al snel thuis. Mede door de ontspannen sfeer die er heerst. Meteen besef ik dat deze parel door het grote publiek nog niet is ontdekt.

Poesiat & Kater

Poesiat & Kater, de naam heeft niets van doen met het voormalige asiel dat er 80 jaar heeft gezeten. Op het terras zijn nog grafzerkjes te bewonderen van ooit geliefde huisdieren. De naam is zonder meer zorgvuldig gekozen door het team achter de brouwerij. Bart Poesiat en Klaas Kater waren als ‘meesters’ verantwoordelijk voor het metsel- en het timmerwerk van de Van Vollenhoven Brouwerij (waarover later meer). De portretten van de beide vaklieden hebben een prominente plek in het proeflokaal.

Van Vollenhoven bieren

Dan de brouwerij achter de Van Vollenhoven bieren. Deze kent een rijke historie en is bij diegenen die de bieren nog kennen ook bekend als brouwerij De Gekroonde Valk. Zij was eind 19de eeuw groter dan Heineken, rond 1900 zelfs de grootste brouwerij van ons land. Maar uiteindelijk was het Heineken dat het bedrijf na de Tweede Wereldoorlog overnam en sloot. De rijke historie is prachtig vervat in het boek ‘Geloof in de Brouwerij’ van historicus Rolf van der Woude (2009).

Stichting De Gekroonde Valk

De stichting die opdracht gaf tot het boek wenst de herinnering aan Van Vollenhoven’s Bierbrouwerij levend te houden. Zo bracht zij in 1993 ook het beeld van de gekroonde valk “thuis” naar de Hoge Kadijk in Amsterdam. Niet ver van Brouwerij ‘IJ. Daar pronkt het nu nog op een zuil waar de grote toegangspoort van de brouwerij zich ooit bevond.

Eymert van Manen

Eymert van Manen, een van de bestuursleden van stichting De Gekroonde Valk tref ik op het Amsterdamse Centraal Station. Een energiek gesprek waarbij de mondhoeken vaak opzij gaan en een (schater)lach vertonen. De stichting verwierf in 2003 een merklicentie van Heineken dat tot dan toe nog het Van Vollenhoven’s Stout brouwde. De Stichting bracht het roemruchte stout sindsdien jaarlijks op de markt, direct na de bokbiermaand. Een prima overbrugging naar het moment dat de winterbieren op de markt komen.

Professionaliteit

Eymert van Manen is partner van het team dat Poesiat & Kater van de grond heeft gebracht. Het team wordt gekenmerkt door professionaliteit en een sterke combinatie van diverse disciplines. Het concept staat dan ook als een huis: een proeflokaal dat prachtig is vormgegeven, een brouwerij onder het bewind van ‘s werelds hoogst opgeleide brouwmeester Julian Alvarez, een restaurant dat zich kan meten met de hippe restaurants van Amsterdam, en service met een glimlach.

Authentiek en van deze tijd

De brouwerij die ernaar streeft zoveel mogelijk zelf te brouwen, ontwikkelt twee verschillende biermerken, met ieder hun eigen biertypes: Van Vollenhoven en Poesiat & Kater. Alles is, indien beschikbaar, te proeven in het proeflokaal. Twee typische Van Vollenhoven bieren, te weten het Extra Stout en Princesse Bier, zijn inmiddels ook voor thuis op fles verkrijgbaar.

De authentieke Van Vollenhoven bieren zijn interpretaties van historische recepten met een actuele twist. Die twist zit hem in een combinatie van enerzijds de keus van grondstoffen, anderzijds brouwtechniek en –expertise, waardoor het resultaat veel beter is dan 100 jaar geleden.

Ik mag zaterdagmiddag aanschuiven op het terras, waar de zon schijnt, en in een ongedwongen sfeer de dorst wordt gelest met bier, dat wil zeggen veel verschillende bieren. Ik bespeur een enkel glas wijn of vegan Cola. Mijn belangstelling gaat nu vooral uit naar de Poesiat & Kater bieren, nieuwe Nederlandse bieren ontwikkeld door brouwmeester Julian Alvarez. De benaming van die bieren is een knipoog naar het verleden van de Van Vollenhoven bierbrouwerij. De bieren zijn gemaakt voor fijnproevers, en niet om van 15:00 – 20:00 uur klakkeloos achterover te slaan: ze smaken dan ook bijzonder goed!

Geen pils

M’n eerste dorst wordt gelest door de Wisse Gose (4,5%), een zurig bier gebrouwen met zout en een vleugje mango. Voor mijn doen is het nog te zuur. Dat wordt ook onderkend, want bij de volgende batch wordt iets meer bittering achterop de tong nagestreefd. 
Daarna volgt een Muuke Pale Ale (5,7%) die best in het stramien van klakkeloos achterover slaan zou passen. Puur omdat-ie lekker van smaak is, hoppig en fruitig. Maar met 5,7% alcohol gevaarlijk om als pils weg te tikken. Ook de Kercken Porter (4,7%), ook al is het niet mijn bierstijl, ga ik proberen. Ik wordt getriggerd omdat er extra cafeïne aan is toegevoegd. Dat is op dat moment, met thuis een zoon van 5 maanden, meer dan welkom. We lachen met zijn allen voluit om het verhaal van een mede-proever die pas ontdekte dat er cafeïne in zat nadat hij na een paar avonden Kercken Porter slecht had geslapen. Hij smaakt goed, maar mijn smaak moet er nog aan wennen of zich verder ontwikkelen om een tweede te bestellen.
Uiteindelijk wordt mijn vaste keuze die middag de Little Red IPA (3,7%). Een Indian Pale Ale die laag in alcohol is en toch lekker krachtig van smaak blijft. Vooralsnog eenmalig in het assortiment, maar perfect voor een zonovergoten (na)middag!

Experimenten

Aan deze middag komt vroeg in de avond een einde. Ik loop terug naar Centraal, fris en fruitig van de Little Red. De vier Van Vollenhoven Bieren en de Poesiat & Kater Kaintz Tripel heb ik bewaard om een volgend keer van te genieten! Ik heb mij laten vertellen dat het een tripel is met een mooie Japanse hop die een citroen-dille accent in het bier brengt. Ook heb ik vernomen dat meerdere experimenten nog op stapel liggen. Er gaat gespeeld worden met verschillende hoog gistende bieren, die absoluut niet in het hokje Pils passen.

Voldoende reden de agenda er snel bij te pakken om eens terug te gaan – ik kijk er al naar uit!