Pareltjes in de schaamstreek van Amsterdam

3 maart 2017 om 09:00

Hoewel iedereen het kent, zullen niet veel mensen hier komen voor een glas goed getapt bier: de Wallen. De souvenirshops en verdwaalde toeristen maken het niet altijd even makkelijk, maar als je weet waar je moeten zijn, zijn er een paar hele mooie plekken waar je kan zitten en genieten van een biertje.
   

door Sanne Carbaat 

Je hebt de plekken waar locals zich vaak ver van houden; de Drink ‘n Sinks van de Warmoesstraat. De tien Jäger voor een tientje, chickenwings en de keuze tussen een Desperado, een Jillz of een halve liter bier. En hoewel je hier een heel gezellige avond kan hebben, ben je als bierliefhebber in dit soort kroegen niet op je plek.
    

Cannibale Royale

Interessantere keuzes zijn dan nieuwe tenten zoals Mata Hari en Cannibale Royale. Ze hebben op tijd de craft beer scène herkend voor wat het is en weten wat ze doen, en wat mensen willen. Met bieren uit o.a. de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland kan iedereen wel wat moois op de kaart vinden. Ook uitgesprokener stijlen zoals de Berliner Weise staan op de kaart, naast de tripels, porters en natuurlijk een prima getapt pils. Fijn ook dat je in beide tenten een goede bodem kan slaan voor de rest van de kroegentocht door de Wallen!
    

Verstopte juwelen

Bovengenoemde waterholes hebben genoeg te bieden, maar het zijn niet de verstopte juwelen die je eigenlijk wilt vinden op Wallen. Het zijn niet de plekken waar je binnenloopt en denkt even een biertje te drinken, maar waar je per ongeluk de hele zaterdagmiddag blijft plakken. Want ja, de barman zei dat je toch ook écht dat andere biertje moest proberen. Het zijn net niet de plekken waar je naar buiten loopt met meer kennis en verhalen over een bier, een brouwerij of een dronken gasten die net te lang geborreld hebben.

Proeflokaal Het Kelkje

Waar je namelijk echt je slag kan slaan, is een biercafé als Zilt, met meer dan twaalf (wissel)taps en een barman die zijn bieren kent. En zijn whisky’s, als dat meer je ding is. Of een echte oude bar als het Elfde Gebod met een fijn aanbod van Belgische klassiekers en een paar andere nieuwelingen. Je gaat bijna terug in de tijd met de bruine houten muren en oma’s tapijt op tafel. Proeflokaal Het Kelkje is een andere verborgen schat, waar je naast de Duitse klassiekers ook likeuren en jenevers kan proeven. De rode deuren en het proefglaasje in glas-en-lood lokken je naar binnen en als je er echt niet genoeg van kan krijgen, kan je ook nog flessen mee naar huis nemen voor thuis.

Je moet het willen zien

Wat ik probeer duidelijk te maken, is dat de Wallen geweldig zijn om een kroegentocht te doen van bierbar naar biercafé. Om van je glas te nippen en mensen te kijken. Er zitten zoveel mooie, gezellige, kleine, verstopte cafés verborgen in de schaamstreek van Amsterdam, terwijl zovelen daar dagelijks voorbij lopen. Je vindt er echt van alles, maar vooral heel veel mooie bieren!