Is het al tijd voor iets Ambers? | Lieve van Heur

27 oktober 2017 om 09:00

Van komkommer en wortel tot oesterschelpen; de afgelopen jaren konden we van allerlei ingrediënten terugvinden in onze speciaalbiertjes. Het ene pakte beter uit dan het ander, maar we kunnen met zekerheid zeggen dat er flink werd geëxperimenteerd door brouwers en drinkers.

Door Lieve van Heur

Inmiddels is de speciaalbier-hype een beetje tot rust gekomen en zien we langzaam maar zeker steeds meer ‘ouderwetse’, kwalitatief goede bieren in de kroegen voorbij komen. We drinken deze winter weer graag een dubbel, tripel óf een amberkleurig bier. En als we aan dat laatste bier denken, dan denken we stiekem toch nog allemaal aan … Juist, Palm!

Palm Brouwerij

Als de Nederlanders zich in de jaren ‘80 gaan wagen aan het speciaalbier, groeit Palm uit tot het meest gedronken speciaalbier in ons land. De concurrentie van de afgelopen jaren was moordend en onze amberkleurige favoriet verdween meer en meer naar de achtergrond. Palm had het niet gemakkelijk en Jan Toye bleek geen familiaire opvolging te hebben voor de brouwerij die hij zowel nationaal als internationaal op de kaart had gezet. De van oudsher familiebrouwerij zag het niet zitten om opgeslokt te worden door de grotere brouwerijen en ging op zoek naar een alternatief. Familie Swinkels (Bavaria, Lieshout) bood in mei 2016 de oplossing. De familie is vastbesloten deze mooie Belgische traditie samen met Jan Toye voort te zetten en verwerft Palm Belgisch Craft Brewers.

Nieuw leven

De brouwerij in Steenhuffel (van oudsher brouwerij De Hoorn) heeft weer volop het amberkleurige bier in haar brouwketels zitten en Palm wordt mede dankzij familie Swinkels nieuw leven in geblazen. Het wellicht stoffige imago is na 2017 absoluut verleden tijd als Palm een nieuwe huisstijl lanceert. Daarnaast brengt de brouwerij onder de naam ‘Arthur’s Legacy’ (vernoemd naar een van de vroegere eigenaren van de brouwerij) gelimiteerde batches met heerlijke speciaalbieren op de markt. Ook brouwen de Belgen in Steenhuffel het zwaar blonde ‘Cornet Oaked’ voor zowel de Belgische als de Nederlandse markt.

Zowel wij als onze zuiderburen zijn er weer klaar voor. Het is tijd voor iets Ambers.

Tip: bezoek de Palm brouwerij in Steenhuffel en ervaar zelf hoe het er bij deze mooie familiebrouwerij aan toe gaat!

Palm Lieve 2.001