Op bezoek bij hobbybrouwer Paul Steenackers

11 maart 2017 om 14:06

Als fervent wijnmaker volgde Paul bierbrouwlessen bij het VAW (Verbond Amateur Wijn- en Biermakers). En hij was verkocht! Hobbybierbrouwer Paul Steenackers brouwt al ruim 26 jaar stevige biertjes, zowel in de Kastelse Biervereniging als thuis. Onze Belgische bierreporter Chrisje Stultiens ging langs deze sympathieke Kempenaar.

door Chrisje Stultiens

Hobbybierbrouwer Paul stelt zichzelf even voor. “Ik woon in Kasterlee in de Noorderkempen van België. Eerst heb ik wijn gemaakt en na bierlessen bij VAW Geel heb ik de passie voor het bierbrouwen overgekregen van de lesgever en échte brouwer: Jul Molenberghs van brouwerij De Vliet.”

Hoe is de Kastelse Biervereniging ontstaan?
“Kasterlee verbroedert al een hele tijd met Plaffeien in Zwitserland. En als die Zwitsers naar Kasterlee kwamen, brachten die altijd hun eigen producten mee zoals chocolade en kaas. Eigenlijk hadden wij niks om mee naar Zwitserland te nemen. En toen heeft Kasterlee gevraagd aan een aantal hobbybrouwers om een Kastels biertje te brouwen, zodat we een Kempens streekproduct konden schenken.”

De club telt ondertussen 40 leden, die als missie hebben om de 3 Kastelse bieren binnen het dorp te promoten. Het gaat om De Kastel – een amber van 7%, De Pompoen – een tarwebier van 6% en De Witte Madam – een tripel van 8%.
“De drie bieren laten we twee keer per jaar brouwen (ongeveer 8000 liter in totaal) volgens ons eigen recept: de Kastel en Pompoen in Proefbrouwerij in Lochristi en de Witte Madam in Brouwerij Het Nest in Turnhout.”

Hoe hebben jullie de bieren een relevante naam gegeven?

‘Kastel’ is het dialect voor Kasterlee. De ‘Pompoen’ spreekt voor zich; de pompoen zit in het bier. ‘Witte Madam’ hebben we vernoemd naar een volkse figuur, die zielen moest ronselen om naar de Duivelskuil (de hel) te sleuren.


Pompoenenpapeters

Kasterlee staat bekend als pompoenendorp en de bewoners noemt men ‘pompoenenpapeters’. In oktober plan je best een bezoekje, want dan staat in het dorp alles in het teken van de pompoen. Zelfs een ‘pompoenregatta’ staat op het programma – een kajakrace in een uitgeholde pompoen. “De mannen van Kastel eten pompoenpap, d’anderen vreten bonen”, schreef Z.H. Johannes de Vos, pastoor in Kasterlee in de tweede helft van de 16de eeuw, in een van zijn artikelen van Het oud Kastelsch geloof.

Bier promoten

“Het hoogtepunt van het jaar blijft het Kastels Bierfestival op paaszaterdag. Een gemakkelijke datum. Iedereen is welkom! Een paar keer mochten we in het buitenland promotie voeren met ondersteuning van de provincie naar Wales, Carcassonne, Straatsburg en een plek in Spanje. Dan staan we op een grote markt met kraampjes  per land met streekproducten.”
 

Eigen tap is goud waard

Met veel plezier brouw ik  thuis: drie à vier keer veertig liter – een jaarrantsoen! Dan probeer ik telkens een ander recept uit. De goede recepten hou ik bij en maak ik eens een keertje meer. Wat ik brouw, hou ik voor mezelf. Alle vrienden, kennissen of familie komen in de zomer wel eens een bierke proeven. Plezant om vier verschillende brouwsels voor hun neus te zetten! Eénmalig heb ik op verzoek een recept gemaakt voor de lokale groep ‘The Vickings’.

Hét panel

Neen, ik ken geen biersommeliers, niet nodig ook. Voor deze proeverij heb ik een paar vrienden én bierliefhebbers meegenomen naar Paul. Zij geven hun ongezouten mening. Het hart op de tong mét stevige smaakpapillen.

Hun verdict over het Baronnekesbier:
Zacht – niet te hoppig – blijft op uw tong hangen – schoon kleurke – geen alcoholsmaak – kortom lekker.

Verdict over de Pompoen
Dirk:  ‘In het begin proef je bijna niks, maar eens in de mond, dan begint die.’ Hilde: ‘Als je doorslikt en je ademt, dan komen de smaken naar boven.’ Echtgenote Ria: ‘Deze is wat bitterder, vind ik.’ Paul: ‘Ja, hij is bitterder, maar niet overdreven.’ Ria: ‘Ik heb dat wel graag.’ Filip: ‘Ja, het is niet dat uw kaken ervan pijn doen hee.’ Paul: ‘Hij stroeft ook niet tegen.’ Paul: ‘Ja, het moet bier blijven hee! Je kan Pompoenbier maken zoals je wilt, maar het moet bier blijven!’

Anekdote: De frietkraam

“Op een evenement gingen we de eigenaar van de frietkraam regelmatig bevoorraden van ons bier in de hoop dat wij frietjes terug kregen. Op den duur zagen we hem niet meer. Wij gingen poolshoogte nemen en hij lag uitgeteld op de vloer in zijn frietkraam. Toen hebben we zelf drie mannen van ons ploeg gepromoveerd om heel de avond de frietkraam uit te baten.’

Paul’s favorieten

“Van onze eigen commerciële bieren: de Witte Madam. Van de andere bieren Saint Feuillien Tripel. Donker bier: Alpaïde van brouwerij Nieuwhuys in bierdorp Hoegaarden. Mooiste brouwerij: Rodenbach.

Plofbier

“Op een keer had ik teveel suiker gebruikt en de gist zorgt voor koolzuur. Plots sprongen de flessen in mijn kelder. Mijn kinderen spreken nu nog over ‘mijn plofbier’.’
Tenslotte krijg je waardevol advies van Paul: “Eerste les: hygiëne: proper werken!  En niet te vlug iets proberen. Je moet een basisproces hebben om te beginnen en daarop verder b(r)ouwen. De eerste jaren moet je niet te fel kruiden toevoegen, want dat loopt toch mis. En meten is weten!”