Oedipus Festival – het leven is meer dan bier

31 mei 2016 om 00:02

Brouwerij Oedipus houdt 2 en 3 juli een internationaal bierfestival in de eigen achtertuin in Amsterdam-Noord. Het jonge en creatieve biermerk nodigt al hun brouwhelden uit en laat de veelzijdigheid van bier zien op een in Amsterdam niet eerder vertoonde wijze.

Kunst, cultuur en eten

Dit festival zien de brouwers van Oedipus als een serieuze stap in het volwassenwordingsproces van de brouwerij. Zij zien zichzelf als voorvechter van de Nederlandse bierrevolutie met hun combinatie van kwalitatieve bieren en de hele belevingswereld daar omheen. Het festival zal dat weerspiegelen: interessante bieren van over de hele wereld – sommige van de uitgenodigde brouwers zetten voor het eerst voet op Nederlandse bodem – aangevuld met de kenmerkende kleurrijke wereld van kunst, cultuur en goed lokaal eten. Dat is waar Oedipus International Beer Festival om draait.

Kimchi Festival

Het is voor brouwerij Oedipus vijf jaar geleden dat de vier oprichters hun eerste bier brouwden. Het idee was toentertijd om de bierwereld te bevrijden van uniformiteit, gebrek aan smaak en stereotypering. De ambitie van de Amsterdammers is om bijzondere bieren op een laagdrempelige manier onder de aandacht te brengen, door het samenbrengen van bier, eten, muziek, cultuur, kunst en mensen. Na vijf edities van hun eigen Kimchi Festival, waar lokale brouwerijen en ambachten gepresenteerd worden, is nu een internationaal bierfestival op hoog niveau een nieuwe milestone voor de brouwerij.

Inspirerende brouwers

Amsterdam kent nog geen bierfestival op deze schaal en met deze insteek. Het hele spectrum van bier is vertegenwoordigd: zoet, zuur, zout, bitter en umami. Er is een bier voor iedereen, dat is de filosofie van Oedipus. En dat zie je terug op het festival, waarvoor ze brouwers laten overvliegen die hen hebben geïnspireerd. Dat zijn in eerste instantie de traditionele Belgische brouwers als Boon en Dupont, die op hun beurt weer Amerikaanse brouwers hebben geïnspireerd.

Trans Atlantic ballgame

Vervolgens is er nu een beweging van Europese brouwerijen die inspiratie haalt uit de vernieuwende manier van omgaan met tradities, zoals dat in de V.S. gebeurde en gebeurt. Deze hele “trans-Atlantic ballgame” komt terug in de line-up van het festival.

24 Classics

Behalve meer bier dan je op twee dagen kunt proeven is er natuurlijk ook lekker eten. Bevriende worstmakers Brandt en Levie, the Beef Chief, buurman Restaurant Stork, vegetarische menu’s en bier-kaas tastings: ook daar is gekozen voor kwaliteit en veelzijdigheid. Verder is het -geheel volgens Oedipus traditie- ook gewoon een feestje: Red Light Radio is aanwezig met dj’s en Roda da Holanda zorgt ‘s avonds voor Braziliaanse sferen met stampende samba, net als Amsterdam Funk Orchestra. En wat te denken van een liggend klassiek concert van 24 Classics?

De brouwers nodigen alle bierliefhebbers, maar vooral ook liefhebbers van smaak en andere nieuwsgierigen van harte uit om zich onder te dompelen in de wereld van Oedipus. Lekker bier een hele wereld daar omheen. Geheel volgens hun motto: “het leven is meer dan bier”. Zin in dit feestje, bestel dan snel je tickets.

Over Oedipus Brewing

Oedipus is een snel groeiende brouwerij van bijzondere bieren in Amsterdam Noord. Opgericht door vier vrienden, met focus op het maken van diversiteit aan smaak en het verbreden van het bierlandschap. In Amsterdam-Noord wordt het bier gebrouwen en vier dagen per week geschonken in de Taproom in de brouwerij, waar ook geregeld evenementen zijn.