Nightporter van Bronckhorster Bieren ‘Worlds best strong porter’

24 september 2015 om 00:01

De Nightporter van Bronckhorster Bieren is gekozen tot beste strong porter van de wereld. Het zware donkere bier van de brouwerij uit Rha werd door een vakjury met goud beloond. Brouwer Steve Gammage heeft met zijn bieren al heel wat prijzen in de wacht gesleept, maar gekroond worden tot ’s werelds beste is weer een heel nieuwe ervaring.

De World Beer Awards worden jaarlijks uitgereikt. Een deskundige jury bestaande uit tientallen biersommeliers, bierkenners, brouwers en keurmeesters beoordelen de inzendingen. Het proeven gebeurt blind, dat wil zeggen dat de keurmeesters een glas bier krijgen voorgezet, waarvan ze geen idee hebben van welke brouwerij het afkomstig is.

Ontwikkeling

Bijna verontschuldigend neemt brouwer Steve Gammage de felicitaties in ontvangst. “Dit is prachtig. Dit hadden we natuurlijk wel gehoopt, maar nooit verwacht.” Deze onderscheiding valt in het jaar dat de brouwerij zijn eerste lustrum viert. Sinds de start heeft de brouwerij een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De Bronckhorster Bieren zijn overal in Nederland verkrijgbaar in zowel slijterijen als in de horeca. “We bewandelen sinds kort ook het internationale pad. Bronckhorster Bieren zijn nu ook verkrijgbaar in Engeland, Denemarken, Zweden en Finland.”

Slimme Rhakker

De medailles krijgen een prominente plek in de al goed gevulde prijzenkast. “Onze bieren vielen al eerder in de prijzen tijdens verkiezingen in onder meer Brussel, Tokio en Dublin. Voorgaande jaren deden onze bockbieren het ook erg goed. Het recept van de IJsselbock hebben we nog beter gemaakt. Daarnaast hebben we onlangs een light bier op de markt gebracht, de Bronckhorster Slimme Rhakker, een zeer fris en fruitig en vooral smaakvol bier met slechts 2,5% alcohol.”De

’s Lands beste

In augustus werden per land al de beste bieren bekend gemaakt. De Bronckhorster Rise & Shine kreeg een bronzen medaille in de categorie Amber. Twee bieren van Steve Gammage gingen door naar de grote finale. Bronckhorster Populus 6921 en de Nightporter werden als ’s lands beste beoordeeld in respectievelijk de categorie Dark Beer – Strong Belgian Style en Strong Porter. Andere Nederlandse brouwen die diverse medailles oogstten zijn Jopen, Hertog Jan, Gulpener en SNAB.