Hoe innovatief is het nieuwe Leffe glas nu eigenlijk?

7 augustus 2017 om 10:06

Leffe beweert met haar nieuwe glas een grote sprong voorwaarts te hebben gemaakt. Over de kwaliteit van bier wordt al oneindig veel gezegd en geschreven. Maar over de kwaliteit van het glas wordt nauwelijks gerept. Onder het motto ‘Overtuig jezelf’ stuurde Leffe een pakketje toe met een flesje Leffe Blond, een handleiding en natuurlijk het nieuwe innovatieve Leffe glas. En dat allemaal een in prachtige Leffe-kistje.

door Alain Schepers

Elke biersoort zou je in het juiste type glas geschonken willen zien. Een pilsener in een fluitje of een vaasje; een Weizen in een Weizenglas, een bockbier in een tulp- of ballonvormig glas en een tripel in een trappistenglas. Natuurlijk vrijwel elk merk heeft zijn eigen glas, maar ook bij mij is de kastruimte beperkt en om het thuis een beetje gezellig te houden, heb ik glazen per biertype in de kast staan en niet per merk.

Leffe-glas

Het Leffe-glas is en sierlijke kelk. De ronde vorm lijkt op een ballon zonder bovenkant. De bovenkant van het glas loopt iets naar binnen, ideaal om de aroma’s te concentreren. Dat kennen we ook van andere proefglazen. Volgens Leffe zorgt de smallere bovenkant ook dat het schuim beter bij elkaar gehouden wordt. Dat klinkt nog wel logisch. Maar dat de vorm van het glas de plaats bepaalt waar het bier op je smaakpapillen valt; dat gaat me echt een stap te ver.

Blokje

Hoe dan ook het nieuwe Leffe-glas ziet er bescheiden en sierlijk uit. Opvallend is het vierkante blokje dat de steel met de kelk verbindt. Op twee zijden is de Abdij van Leffe zichtbaar en voelbaar (reliëf). Het is bedoeld om de juiste grip te creëren, opdat je niet met je vingers aan de kelk zit waardoor het bier sneller opwarmt. Het blokje is wel precies de plek waar je geneigd bent het glas beet te pakken. Fijn vind ik het niet en het doorbreekt de sierlijke vloeiende lijnen van het glas, maar volgens Leffe heeft het dus een belangrijke functie.

Koolzuur

Onderin in het glas is een gravering gemaakt, de L van Leffe in een abdijvenster. Deze bewuste beschadiging kennen we ook van bijvoorbeeld het Duvel-glas. De gravering zorgt dankzij de oneffenheid ervoor dat het koolzuur blijft stromen. Dat koolzuur zorgt voor levendigheid in het bier en zorgt ervoor dat de schuimkraag van onderaf gevoed blijft. Die stabiel schuimkraag geeft een mooi plaatje en zorgt ervoor dat je bier beschermd blijft tegen zuurstof.

Belangrijke schakel

De kwaliteit van bier is natuurlijk het allerbelangrijkst. Je kunt twisten of de bieren van Leffe lekker zijn of niet, maar met de kwaliteit zit het wel goed. Mooi dat Leffe dan een stap verder gaat en aandacht besteedt aan het glas. Toch een belangrijke schakel.

Het nieuwe glas wordt met grote woorden aangekondigd. Daar zit veel gepolijste marketingtaal bij, zeker. Maar ik vind een positieve stap dat Leffe zoveel aandacht schenkt aan de functie van het bierglas. En als je in zo’n innovatie investeert dan wil je dat natuurlijk ook breed uitdragen.

Filmpje

En het glas werkt. Het ligt lekker in de hand, het is qua formaat prima (25 cl. excl. schuimkraag) en de gravering houdt het bier inderdaad levendig. Zo’n gelikt filmpje als Leffe heeft gemaakt, zit er voor deze test bij ons even niet in. Maar ook bij ons bleef de Leffe Blond langer ‘levendig’ in het Leffe-glas dan in een merkloos sommeliersglas.