Nederlands succes bij World Beer Awards

25 september 2016 om 12:33

Eens per jaar wordt ’s wereld beste bier gekozen. Het moment van de bekendmaking van het allerbeste bier ter wereld is nabij. Dit weekend werden de acht finalisten van de World Beer Awards bekend gemaakt. Onder de finalisten twee bieren met een Nederlands tintje. Affligem (Heineken) en Rodenbach (Bavaria) zijn nog in de strijd.

Maar er was meer goed Nederlands nieuws te melden. Zo werd The Dutch Bargain uit het Zeeuwse Groede verkozen tot ’s werelds beste Belgian Style Strong. Jopen Adriaan Witbier kreeg het predikaat ’s wereld beste Belgian Style Wheatbeer  en Koud Vuur van het Groningse Bax Bier werd ’s werelds beste Smoked Flavoured Beer.

De verkiezing van de World Beer Awards gaat over verschillende ronden. Uit honderden en honderden inzendingen zijn nu nog acht kandidaten over voor de titel “Beste bier ter wereld’. Het is een beetje ingewikkeld, maar deze acht bieren zijn winnaars van de hoofdcategorieën. De winnaar van de hoofdcategorie werd verkozen boven winnaars van andere bierstijlen, die ook tot de hoofdcategorie gerekend worden. Bent u daar nog? Even een voorbeeld …

Pale Ale – Affligem Blond

In de hoofdcategorie World’s Best Pale Ale is Affligem Blond de winnaar. Dit bier gaat door naar de finale. In dezelfde hoofdcategorie Pale Ale werd The Dutch Bargain gekozen als World’s Best Belgian Style Strong. Dit bier werd net even iets minder beoordeeld als de Affligem Blond, waardoor The Dutch Bargain zich World’s Best Belgian Style Strong mag noemen. Maar daar blijft het bij. Dit bier dingt in tegenstelling tot Affligem niet mee naar de titel Beste Bier van de Wereld.

Dark Beer – Mirror Mirror

In de categorie World’s Best Dark Beer won Mirror Mirror van de Amerikaanse brouwerij Deschutes (Oregon).  In deze categorie sleepte Rodenbach Vintage de titel World’s Best Oud Bruin binnen.

Flavoured Beer – Rodenbach Caratère

Het alom gewaardeerde bier Rodenbach Caractère, behorende tot het Bavaria-portfolio, werd verkozen tot World’s Best Flavoured Beer. Wie weet is dit wel het allerbeste bier ter wereld. In deze hoofdcategorie sleepte Bax Bier met Koud Vuur de titel World’s Best Smoked Flavoured Beer binnen. Een andere winnaar in deze klasse is de Gouden Carolus Indulgence. Dit bier draagt komend jaar de titel World’s Best Spirit Flavoured Beer.

Lager – Hausen Dunkel

In de hoofdcategorie Lager ging de hoogste eer naar de Hausen Dunkel. Deze donkere lager komt van brouwerij Hausenbier uit Brazilië.

Sour – Oud Beersel Oude Gueuze

De Belgen hebben een eer hoog te houden in de hoofdcategorie zure bieren. Dat deden ze met verve. Niet verrassend was de winnaar Oud Beersel Oude Gueuze

Speciality – St. Feuillien Grisette

De hoofdcategorie Specialty bevat een vijftal winnaars. Het beste bier uit deze hoofdcategorie is de St. Feuillien Grisette Blonde Sans Gluten Bio.

Stout & Porter – La Voie Maltee La Criminelle

Een Canadese winnaar in de hoofdcategorie World’s Best Stout & Porter. Het is de La Voie Maltee La Criminelle, een imperial stout met 9,5% alcohol op de teller. Misschien is dit straks wel het allerbeste bier ter wereld.

Wheat Beer – Hoepfner Hefeweizen

Adriaan Witbier van de Haarlemse brouwerij Jopen schopte het tot winnaar in de categorie World’s Best Belgian Style Wheatbeer. In de hoofdcategorie Wheat Beers moest Jopen echter de Duitse brouwerij Hoepfner met de Hefeweizen voor laten gaan. Deze Duitse Weizen staat in de grote finale.

Binnenkort volgt de bekendmaking van World’s Best Beer over alle categorieën. Daar zijn we als Bierista natuurlijk bij. Wil je alle winnaars van dit jaar tot nu toe terug zien? Kijk dan op de site van de World Beer Awards.