Nederlands speciaalbier krijgt eigen bijbel

Bier krijgt zijn eigen bijbel. Het bierplatform Bierista werkt met een team van bierdeskundigen aan een jaarboek waarin tientallen Nederlandse brouwerijen meer dan 350 verschillende speciaalbieren presenteren. De uitgave komt dit najaar op de markt en bevat behalve een beschrijving van de speciaalbieren ook veel andere bierige informatie over bijvoorbeeld biertrends en bier/spijs-combinaties.

Jaarboek

Initiatiefnemer van Bierista’s Bierbijbel is biersommelier en auteur Alain Schepers. “Wijn heeft al jaren zijn eigen almanakken, denk aan de Grote Hamersma en uitgaven van Onno Kleijn en vroeger van Hubrecht Duijker. De ontwikkelingen in de Nederlandse bierwereld gaan op dit moment zo hard, dat we binnen het team van Bierista de tijd rijp vonden voor een jaarboek voor Nederlands Speciaalbier.”

Aanmoedigingen

Enkele tientallen brouwerijen hebben hun bieren inmiddels opgestuurd voor opname in Bierista’s Bierbijbel. “Het enthousiasme onder brouwers is groot. We hebben veel aanmoedigingen gekregen. Er zijn ook brouwers die om verschillende redenen niet meedoen. Er is een afzegging van een brouwer die zijn bier nog niet goed genoeg vindt en eerst de kwaliteit nog verder wil verbeteren, er zijn brouwerijen die vinden zich te klein, te lokaal. Diverse brouwers hebben ook geen bier op voorraad door de sterk gestegen vraag.”

Nieuwe brouwerijen

Opvallend is ook het grote aantal brouwerij dat momenteel in de opstartfase zit. “Door heel Nederland worden veel brouwerijen opgericht. Er worden zogenaamde warme brouwerijen opgezet, brouwerijen met eigen ketels. De stijging van het aantal koude brouwers – brouwers die zelf geen ketels hebben; zij huren capaciteit bij collega-brouwers – is helemaal niet te overzien. Er staat de bierliefhebber de komende tijd nog heel wat te wachten.

Biersommeliers

Een team van biersommeliers en bierdeskundigen, onder wie Marco Philipsen, Arvid Bergstrom, Pepijn van der Waa, Marjolein Smit, Henri Reuchlin, Sander van Werkhoven, Kim Lentjes, Tomas Schroën en Rick Kempen proeven de hele zomer door. Alle bieren worden voorzien van een zo objectief mogelijke smaakomschrijving. “Behalve al deze smaaknotities bevat het boek veel meer informatie over bier en bieractiviteiten.

Ontwikkelen

Dit najaar verschijnt de eerste editie van Bierista’s Bierbijbel. “Dit boek is een enorme klus voor een heel team. We gaan met z’n allen een prachtige fullcolour uitgave neerleggen van rond de 300 pagina’s. Daarmee hebben we een ijkpunt. Ons doel is dat de Bierbijbel zich jaarlijks ontwikkelt met dezelfde snelheid als de Nederlandse biercultuur. Dat is de uitdaging.”

Start voorverkoop

Bierista’s Bierbijbel is dit najaar op diverse punten door heel Nederland te koop. Binnenkort start de voorverkoop. We houden je op de hoogte via bierista.nl.

Deelnemende brouwerijen tot nu toe:

Alfa
Amsterdam Brewboys
Amsterdam Brewing Company
Bad Hair Brewing
Bax Bier
BE+ER
Berghoeve Brouwerij
Brand
Bronckhorster Bieren
Brouwerij Breugem
Brouwerij de 7de Hemel
Brouwerij De Biertafel
Brouwerij De Blauwe Knoop
Brouwerij De Eem
Brouwerij De Fontein
Brouwerij De Klinker
Brouwerij De Kromme Jat
Brouwerij De Molen
Brouwerij De Mouterij
Brouwerij De Prael
Brouwerij De Vriendschap
Brouwerij Eanske
Brouwerij Egmond – Sancti Adelberti
Brouwerij Kraan
Brouwerij ’t IJ
Brouwerij ’t Uiltje
Brouwerij Wageningen
Budels
Ceaux
Christoffel
Dampegheest
Davo bieren
De 7 Deugden
De Bierfabriek
De Brouwschuur
De Naeckte Brouwers
De Natte Gijt
Dorpsbrouwerij De Pimpelmeesch
Duits & Lauret
Epe Bier Collectief
Friese Bierbrouwerij Us Heit
Graafsch Genot
Grolsch
Groninger Bier
Grutte Pier
Gulpener
Halsche Stoombierbrouwerij
Hertog Jan
Het Roze Varken
HillDevils
Hommeles
Jopen Bier
Kaapse Brouwers
Katjelam
Kleine Beer
Kompaan
Koperen Kat
La Trappe
Lindeboom Bierbrouwerij
Maximus
Muifel Brouwerij
Nanobrouwerij Bruut
Oersoep
Oldskool Brewery
Ootmarsummer Bierbrouwerij Heupink & Co
Ramses Bier
Reuzenbieren
Rockin’ Ludina
Sallands Landbier
SNAB Bierbrouwers
Spierbier
Stadsbrouwerij De Dikke
Stapzwan Brouwerij
Tasty Lady
Tender Brewery
Texels
Tongval
Two Chefs Brewing
VandeStreek bier
Veluwse Schavuyt
Wieckse
Wijchense Schone
Wispe

 

La trappe bb 26-27 bierista-bierbijbel-concept-mockup

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Alle gebruikte media in deze afbeeldingen / bijlagen zijn t.b.v. de mock-up en dienen ter sfeerbepalin. Dit materiaal mag niet gedeeld of vermenigvuldigd worden zonder toestemming van Bierista.

 

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.