Mongozo komt met witbier op basis van boekweit

20 november 2014 om 20:59

Mongozo Buckwheat White is wereldwijd het eerste biologische, glutenvrije en fairtrade gecertificeerde witbier op basis van boekweit. Net als bij het medaille winnende Mongozo Premium Pilsener is aan dit witbier jaren gewerkt.

Het bier heeft alles wat je van een witbier kunt verwachten. Een fruitig, fris aroma met kruidige tonen, een milde hopsmaak en een zachte, ronde afdronk met een licht zuurtje. Het is alleen niet met tarwe gebrouwen zoals gebruikelijk is bij een witbier maar met boekweit. Mongozo Buckwheat White is naast boekweit gebrouwen met gerstemout, rijst, hop en kruiden waaronder koriander en sinaasappelschillen. Het bier bevat 4,8% alcohol.

Receptuur en brouwmethode

Jan Fleurkens, directeur Mongozo: “Naast het ontwikkelen van de receptuur, hebben we lang gewerkt aan het bepalen van de brouwmethode. Als je tarwe dat de basis vormt voor een witbier vervangt voor boekweit is de smaak niet zomaar weer lijkend op een witbier. Bovendien zijn we dan ook nog beperkt in de ingrediëntenkeuze en brouwmogelijkheden doordat het een biologisch, glutenvrij en fairtrade gecertificeerd bier is. De gluten zijn er via een speciale bewerking achteraf bijvoorbeeld weer volledig uitgehaald.”

Over Mongozo

Mongozo bestaat sinds 1994. In september 2010 is Mongozo Premium Pilsener op de markt geïntroduceerd. Dit pils heeft al drie jaar op rij de World Beer Award gewonnen voor beste glutenvrije pils. Vandaag is daar na jaren van ontwikkeling een witbier aan toegevoegd. Naast deze twee bieren bestaat het assortiment ook uit de exotische biersmaken: Mango, Banaan, Kokosnoot en Palmnut. Vijf van de zes bieren zijn Fairtrade gecertificeerd en herkenbaar aan het Max Havelaar keurmerk op het etiket. De ingrediënten en traditionele recepturen zijn natuurlijk en afkomstig uit exotische culturen. Alle bieren worden gebrouwen bij Brouwerij Huyghe.