Meer over bier || Combineren doe je zo!

29 november 2017 om 09:00

Persoonlijk ben ik een groot fan van mooie bier- en spijscombinaties en denk ik dus al snel “Wie niet?!”, maar dat is nog helemaal niet zo vanzelfsprekend. Het blijkt dat men het toch nog behoorlijk lastig kan vinden om smakelijke bier- en spijscombinaties te maken. Ik zeg dan maar zo: “Combineren kan je leren! (Én moet je gewoon proberen!)”

Door Frouke van Loo

Maak het makkelijk

Die verwarring is dus helemáál niet nodig! Het ligt er maar net aan hoe moeilijk je het maakt. Mij maak je bijvoorbeeld echt al blij met een goed bittere IPA en een lekker pittig belegen stukje kaas. Hapje kaas, slokje bier, eventjes in de mond laten “smelten” en je kan het van mijn gezicht aflezen: genieten! Dat gun ik natuurlijk iedereen wel toe en dus deel ik al te graag de bruggetjes die ik altijd in gedachten heb wanneer ik een bier met een gerecht wil combineren of andersom. Niet alleen kaasjes natuurlijk, want smaakvolle gerechten en bijzondere bieren durf ik zonder twijfel een goed huwelijk te noemen!

Smakenpalet

Met bier kan je het complete smaakpalet aanspreken. Van zuur tot bitter, van zoet naar zout en van kruidig tot verfrissend. Ik hoor nog best vaak dat men bier bij het eten liever overslaat omdat zij anders zo snel vol zitten en ook “dat smaakt toch niet” is nog steeds een veelgehoorde uitdrukking. Zo zonde! Want dat hoeft dus helemaal het geval niet te zijn. Je kan natuurlijk af en toe eens de mist in gaan met een combinatie, maar dat is nou juist zo leuk aan bier. Je ontdekt altijd wel weer iets anders waar je mee verder kunt. Ook al is de combinatie dus niet naar helemaal wens, alsnog ontdek je vaak al snel wat je dan precies mist in de combinatie en volgende wel zou moeten doen.

Bier & Wijn

Natuurlijk kan ik een mooi glas wijn bij gerechten ook waarderen en ik zal de twee dranken dan ook niet snel met elkaar vergelijken maar waar ik wel stellig in ben is dat je met bier vele malen meer combinaties kunt maken dan met wijn mogelijk is. Mede dankzij het uiterst brede en gekleurde smaakpalet in de bierwereld én de invloed die de mens kan uitoefenen op het brouwproces. Wijn is nu eenmaal meer afhankelijk van de natuur dan bier, dit omdat wijn in de basis maar één specifiek ingrediënt bevat en dat zijn de druiven. De ingrediënten in bier zijn een stuk bewerkelijker, denk aan de hop, mouten en het gist. Door bijvoorbeeld geroosterde mouten, verschillende hopsoorten of gistmethodes toe te passen kan een dus veel meer naar de gewenste smaak bewerkt worden dan met wijn mogelijk is.

Terug naar het combineren! Zoals ik eerder al schreef heb je om mooie combinaties te kunnen maken, een aantal simpele haakjes die je zeker moet onthouden:

1. Smaken versterken

Zoek naar een herkenbaar haakje zodat je de smaak van het bier aan de smaak van het gerecht kunt hangen. Zo kunnen deze twee elkaar versterken. Denk bijvoorbeeld aan een zoetig bier bij gekarameliseerd rundvlees. De zoetheid van het bier wordt versterkt door de zoete smaken in het gerecht en andersom. Je kan je voorstellen dat alles zo in harmonie combineert. Dit is één van de simpelste manieren om een geslaagde combinatie te maken.

2. Smaken aanvullen

Zoek naar een balans voor de smaak van het gerecht of het bier. Zo kunnen deze twee elkaar aanvullen. Een pittig gerecht zoekt bijvoorbeeld een bittere of juiste zoete balans om de pittigheid te dempen. Wanneer een smaak in het gerecht of het bier dus (te) sterk aanwezig is, kan je een andere smaak zoals bijvoorbeeld zoet of zuur gebruiken om dit in balans te brengen en de smaken elkaar aan te laten vullen en zo alles in balans te brengen.

3. Extra dimensie

Zoek naar een missende smaak die je kunt toevoegen met een bier of smaak in het gerecht. Zo geef je één van deze twee een extra dimensie. Denk bijvoorbeeld aan een volle Stout bij een kaneeldessert. De misschien wel missende smaak van kaneel wanneer je dit bier drinkt, voeg je alsnog toe door een gerecht te serveren waar die extra dimensie dus wel in aanwezig is. Je zal merken dat sommige gerechten zo nog meer tot hun recht komen! Als we deze mogelijkheid even naar een heel simpele combinatie brengen raad ik je zeker eens aan een Quadrupel te proeven in combinatie met crèmige koekjes. 

Zorg er altijd voor dat je van beide kanten, het bier en het gerecht dus, de hoofdsmaak ontdekt hebt. Zo kun je vooraf bedenken of je een smaak wilt versterken, verrijken of juist extra dimensie geven, en kom je niet voor verrassingen te staan!

Tips bij het combineren!

  • Zoetheid haalt de hitte uit gerechten maar matcht ook uitstekend met gegrilde, geroosterde en gerookte gerechten. De zoetheid staat hier mooi in contrast met de wat meer “gebakken” smaken van deze gerechten.
  • Hopbitterheid snijdt dwars door vettigheid en versterkt spicy aroma’s van bijvoorbeeld Aziatische gerechten.
  • Bieren van het seizoen, smaken goed bij gerechten van het seizoen! Lichtere bieren in het lente en de zomer, zwaardere bieren in de herfst en de winter.
  • Koolzuur in bier is een wondermiddel, dit werkt namelijk als een soort mondreiniger!

Weet je het toch niet helemaal zeker? Zoek jouw bier dan op via de zoekbalk bovenaan de pagina, wij geven bij ieder bier aan welk soort gerecht er goed bij past!