Lagunitas A Little Sumpin’ Sumpin’ Ale in the picture

22 juni 2017 om 06:18

Lagunitas kennen we in Nederland vooral vanwege de IPA. Nu komt de Amerikaanse brouwerij met A Little Sumpin’ Sumpin’ Ale. Een krachtig bier gebrouwen met 50% gerstemout en 50% tarwemout. Het heeft eigenschappen van een IPA en van een Weizen.

Het bier is niet nieuw. Sterker nog, A Little Sumpin’ maakt al sinds 2009 onderdeel uit van het portfolio van Lagunitas. Het Amerikaanse craft beer merk, sinds kort in handen van Heineken, probeert de harten van de Nederlandse bierdrinker te veroveren. Nu dus met A Little Sumpin’.

Zoals gezegd, het bier heeft kenmerken van zowel een IPA als van een Weizen. Opvallend is het toch wel pittige percentage van 7,5%. De smaak is fruitig met vooral citrusfruit (grapefruit) en tropische vruchten (ananas). In bijgaande video zie je hoe de brouwer van Lagunitas ook blauwe bessen en kersen in de aroma’s herkent. Ik hou het toch vooral op citrusfruit en tropisch fruit, waarbij de grapefruit er bovenuit steekt.

Het papieren etiket is retro. Een luchtig, sportief geklede dame, zo weggelopen uit de jaren vijftig, lacht je vriendelijk tegemoet. Grappig is de tekst die het kader op het etiket omlijst net als de fonetische schrijfwijze van de brouwerij: Lah-goo-KNEE-tuss.

Lagunitas A Little Sumpin’ is uitstekend voor op het terras, maar ook tijdens het diner wil je dit bier graag op tafel hebben staan. Zeker als je een hartig pastagerecht op het menu hebt staan. Ook de wat krachtigere, vette vissoorten matchen prima met deze Sumpin’ Ale. Aangeraden wordt dit bier koud te drinken. Ik zou ‘m toch niet kouder willen hebben, dan een graadje of zeven.