Kompaan Bier krijgt lijn nieuwe bieren: Foreign Legion

2 februari 2017 om 04:28

Afgelopen weekend was er een groot feest bij de Kompaan brouwerij in Den Haag. Als je aan komt bij de bar dan ruik je buiten al de lucht van de barbecue. De burgers vliegen dan ook van het houtskoolvuur. Er staan maar liefst drie koks onder leiding van Jeff in de keuken. En er staat een flink rij voor de keukencontainer.

door Arvid Bergström

Kompaan heeft haar brouwerij geopend! In september kwamen de brouwketels, filterkuip, kookketel en leger aan lagertanks vanuit het verre oosten binnen. Terwijl Jeroen van Ditmarsch, één van de twee eigenaren, in China op inspectie is geweest, is de vloer van de grote brouwzaal gecoat. In oktober en november zijn er vier Chinezen geweest die meehielpen met het installeren van de brouwlijn, inclusief whirlpool en hopgun.

Alle bieren nu in eigen ketels gebrouwen

Nu een paar maanden later zijn alle bieren een keer gebrouwen en is het tijd voor een groot feest. Op de vraag of de bieren nu mooier uit de lagertanks komen zegt Jasper Langbroek, eigenaar en brouwer, dat hij de Vrijbuiter (De Vrijbuiter is een Double Porter van 7,1%) een stuk lekkerder vindt. “De wijziging van een Belgische gist naar een US-gist maakt dat het bier een sterke knisper in de hop heeft. Je proeft de hoppen veel beter.”

“De nieuwe installatie is fantastisch om zelf te kunnen spelen met de vele mogelijkheden. Met als grootste speelgoed de hop gun! In de hop gun kan veel hop worden gedaan. Het bier stroomt hier dan langs en neemt de heerlijke aroma’s van de hop over.”

20 Tapkranen

Daan de Rooij, de manager van de beerbar is helemaal vol van de Badgast. Dat is een tarwebier met veel hop. Ook heeft hij de Johnny Greenhorn uit de lagertank geproefd en hij kan niet wachten totdat deze ook op één van de 20 taps komt. De voor het feest beloofde 20 bieren zijn er nog niet allemaal klaar, sommige liggen nog in de lagertanks.

Jeroen vertelt dat voor de komende zomer er een Berliner Weisse aan het assortiment wordttoegvoegd. “Heerlijk voor op het terras!” Maar de Berliner Weisse is niet de enige nieuweling. Sterker nog er komt een nieuw bierlijn bij. Dit zijn alle nieuwkomers op een rij:

Foreign Legion

Foreign Legion

Foreign Legion

Joey Greenhorn – Restless IPA
Thierry Sauvage – Saison étrangère
Johnny Dogface – Reinvented Double IPA met Amarillo en Equinox hop

Jerry Sauertopf – East-Berliner Weisse
Tommy Double-Barrel – Barrel Aged Strong Ale

Jimmy Skimmed – Low Fat Milk Stout
Boris The Butcher – Baltic Porter on Steriods

Some will be going MIA, Hops and Glory!

bierista_kompaan-den-haag-002
Kompaan Bier

Kompaan Bier

bierista_kompaan-den-haag-004