Klaas van Kaapse Brouwers is Bierista’s Best Beoordeelde Winterbier

26 november 2017 om 15:30

Klaas van de Kaapse Brouwers is het best beoordeelde Winter volgens Bierista. Het bier van de Rotterdamse brouwerij eindige met ruime voorsprong op de nummers 2 en 3, die elkaar geen duimbreed toegaven. Gouden Carolus Christmas van Brouwerij Het Anker werd tweede op de voet gevolgd door de Winterstout van Fortbrouwerij Duits & Lauret.

‘Een bier voor Sinterklaas-avond’, ‘Fijne balans tussen de verschillende ingrediënten’, ‘Volle speculaasaroma’s’ en ‘Topper’. Zo maar wat kwalificaties van de tien Bierista’s, die zich op vrijdag 24 november uit de naad hebben gewerkt om vijftien verschillende bieren te beoordelen.

Bierista.nl heeft begin november haar bezoekers gevraagd welke winterbieren in aanmerking zouden moeten komen voor de titel Best Beoordeelde Winterbier. Er kwamen vele tientallen nominaties binnen. Het kernteam van Bierista heeft vervolgens een selectie gemaakt van vijftien bieren, waarbij gekeken is naar onder andere smaak, kwaliteit, maar ook naar verkrijgbaarheid.

De finale draaide uit op een onvervalste Nederland-België. “Zeven finalisten kwamen uit België; acht uit Nederland”, aldus Alain Schepers van Bierista. “De Belgen hebben een rijke traditie als het gaat om winterbieren. Nederland veel minder, maar is wel

Vrijdag 24 november hebben tien Bierista’s zich bij Aperitivo in Leiden de blaren op de tong geproefd. In een blindproeverij hebben zij alle vijftien bieren beoordeeld. Veel keurende blikken, neuzen diep in het glas en soms bijna poëtische beschrijvingen. Al kwamen niet alle bieren er goed vanaf, getuige omschrijvingen als ‘Zuur, karnemelk, onaangenaam’.

De bekendmaking van Bierista’s Best Beoordeelde Winterbier vond plaats bij Grandcafé Pakhuis in Leiden. Tijdens een feestelijke bijeenkomst namen de winnaars hun prijzen in ontvangst en proostten met de Rebel Blond, het nieuwe huisbier van de Rebel Horeca Groep, dat zondag ten doop werd gehouden.

Bieren in de finale

Deze bieren stonden tijdens de finale op de proeftafel.

De Bierista’s

Dit zijn de Bierista’s die de vijftien bieren hebben beoordeeld:

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.