Jopen en Kompaan Bier pakken goud in Barcelona

27 maart 2017 om 17:03

Craft bierbrouwerij Jopen uit Haarlem heeft een gouden medaille tijdens de Barcelona Beer Challenge 2017 in de wacht gesleept. Jopen Meesterstuk 2017 mocht in de categorie ‘Winter Seasonal Beer’ het goud mee naar huis nemen. Goud was er ook voor Kompaan Bier uit Den Haag. Hun Bloedbroeder won goud in de categorie Russian Imperial Stout. Zilver was er voor de Blauwe Tram (Tripel) van Klein Duimpje, dat ook brons in de wacht sleepte met de Hillegomse Hangkous (Scottish Ale). De winnaars werden op zaterdag 25 maart bekend gemaakt tijdens het Barcelona Beer Festival (BBF).

Jopen Meesterstuk 2017 behaalde tijdens de Barcelona Beer Challenge 2017 een gouden medaille in de categorie ‘Winter Seasonal Beer’. Het Meesterstuk van 2017 is een Imperial Porter van 10 procent. Dit bier is gebrouwen met verse gember en Keltisch zeezout. Tijdens de lagering heeft Jopen cacao toegevoegd. Deze unieke ingrediënten zorgen voor een spannende balans tussen zoet en zout en zacht en spicy.

Proeve van bekwaamheid

In de Middeleeuwen moesten ambachtslieden een meesterstuk vervaardigen als proeve van bekwaamheid. Ter ere van Sint Maarten, de beschermheilige van het Haarlemse brouwersgilde, brouwt Jopen jaarlijks in gelimiteerde oplage een Meesterstuk (wisselende receptuur). Het Meesterstuk 2017 is gebrouwen door vijf Jopenbrouwers.

Bloedbroeder

Kompaan Bier heeft met Bloedbroeder een gouden bier in huis. De Haagse brouwerij opende begin dit jaar hun eigen brouwerij aan de Binckhaven in Den Haag. Bloedbroeder is een rijk en donker bier met geroosterde smaken. Aan dit bier is rode port toegevoegd voor nog meer diepgang, hetgeen de jury in Barcelona zeer wist te waarderen.

Barcelona Beer Challenge

Barcelona Beer Challenge 2017 is een jaarlijkse biercompetitie en maakt deel uit van het Barcelona Beer Festival. Er werden 756 bieren van 203 brouwerijen ingezonden, 51% procent meer dan in 2016. Een jury, bestaande uit vijftig professionals uit de bierwereld, beoordeelde de bieren in 34 categorieën en 120 subcategorieën.

Het Barcelona Beer Festival vond van 24 tot en met 26 maart 2017 plaats in La Farga de l’Hospitalet. Tijdens deze zesde editie werden zo’n 300 bieren geschonken, waaronder Jopen Mooie Nel IPA, internationaal bekend als Jopen North Sea IPA, en Jopen Wayne’s World. Het festival trok ruim 32.000 bezoekers, een recordopkomst.