IPA van Brand is heerlijk te combineren met eten

1 maart 2015 om 12:20

Met de komst van een bier van een grote brouwer met de naam India Pale Ale op het etiket lijkt de doorbraak van IPA’s definitief. Ondertussen zijn veel bierdrinkers gewend aan de verrassende smaken van dit type bier, terwijl vijf jaar geleden veel mensen nog raar opkeken bij het horen van de naam IPA.

Een uitstekend stukje brouwkunst

Door Pepijn van der Waa – De specifieke, excentrieke smaken in een IPA komen voor een groot deel van de gebruikte hopsoorten, vaak geteeld in de VS. Deze hopsoorten geven een totaal ander smaakprofiel aan het bier dan wat we al die jaren gewend waren. Fruitige, citrusachtige en tropische smaken voeren vaak de boventoon in IPA’s, ook omdat de hop vaak laat in het brouwproces wordt toegevoegd. Dit zorgt voor behoud van dit soort vluchtige aroma’s.

Terwijl veel moderne IPA’s van Nederlandse brouwerijen geïnspireerd zijn op de vaak extreme hoppige bieren uit de VS, proef ik in de Brand IPA veel van een klassieke Britse IPA. Minder nadruk op explosieve, soms harsige, aroma’s, maar toch een mooie frisse neus vol subtiele fruitigheid van USA hops. Daarnaast heeft de IPA van Brand een mooi diepgaand mondgevoel waarin de gebruikte moutsoorten een droge frisheid aan het bier geven. De nasmaak is gematigd bitter, maar blijft wel degelijk lekker hangen.  Inderdaad, voor mij een voorbeeld van een uitstekend stukje brouwkunst, traditioneel, niet extreem hoppig, maar toch met een moderne twist.

IPA in de keuken

De balans tussen zoetigheid, fruitigheid, een stevig mondgevoel en een lekker frisse bittere nasmaak maakt de Brand IPA een veelzijdig bier om in te zetten aan tafel. Ik heb twee recepten gemaakt waarbij ik de IPA zowel als ingrediënt, als begeleider gebruik. Ik  benadruk per gerecht verschillende karaktereigenschappen van het bier. De volgende recepten heb ik voor je gemaakt:

Bierista_Ceviche8-Brand IPA1 Bierista_Luikse Salade-Brand IPA1

Luikse salade: Een klassieke Salade Liégeoise, een simpele maar overheerlijke lauwwarme salade die als hoofdgerecht gegeten kan worden of als bijgerecht bij een lekker stukje vlees.
Zomerse ceviche: Een fris voorgerechtje, populair uit de Zuid-Amerikaanse keuken, waarin de verse ingrediënten, het gemak van de bereiding en de frisse smaken op de eerste plaats staan. Ga in de bereiding op zoek naar de juiste balans tussen zuur, zout en pittig.

Bekijk hier de volledige recepten.

Wil jij ook de IPA een keer proberen? Dat kan in een van de Brand Proeflokalen. Bekijk hier voor een proeflocatie bij jouw in de buurt.