Hopoogst Gulpener trekt een leger aan plukkers

11 september 2017 om 13:00

Afgelopen zondag 10 september was het weer feest tussen de hopvelden in Reijmerstok, vlakbij het Limburgse Gulpen waar de brouwerij van Gulpener staat. De nieuwe hop werd geoogst en dat werd gevierd tijdens de hopoogst en hopfeesten!

Door Charlotte Wagenaar

Van dichtbij

Gulpener haalt alle grondstoffen voor haar bieren uit de regio: Limburgs water en de tarwevelden staan in de omgeving, dus ook de hop komt van dichtbij. De hopvelden in Reijmerstok liggen slechts enkele kilometers bij de brouwerij vandaan. Sinds twee jaar heeft deze geteelde hop bovendien het predicaat biologisch. Tijdens de hopfeesten (gratis toegankelijk) kunnen bezoekers genieten van festiviteiten, een wandeling maken langs de hopvelden en de plukkers in actie zien.

Een leger aan hopplukkers

Dat plukken wordt gedaan door een heel legio aan vrijwilligers. Wie geabonneerd is op het blad Puurzaam van Gulpener krijgt een uitnodiging om mee te doen, maar moet snel reageren, want het aanbod overstijgt jaarlijks de vraag naar 200 vrijwilligers. Na een warm ontvangst worden de hopplukkers in groepen uitgestuurd naar de velden, waar de verschillende stadia van het plukken zich voltrekken. In het veld worden eerst de hopstruiken van onderen en van boven losgeknipt, om vervolgens in grote bakken te worden afgevoerd achter kleine tractoren. De wachttijd voor deze tractoren, omgedoopt tot city hoppers, liep behoorlijk op: ze waren niet snel genoeg aan te slepen om alle hop af te voeren. Vele handen maken licht werk, ook in een hopveld!

Handen als IPA

Vervolgens worden de hopbellen van de struiken geplukt. Een gezellige bezigheid met rijen hopplukkers aan picknicktafels. Een biertje en een barbecue maken het nog gezelliger. Voor alle vragen loopt personeel van Gulpener als ‘hopperhoofd’ rond. Als je bedenkt dat één hopbel al ongeveer voldoende is voor een glas pils, voelt een hele bak met geplukte hopbellen als een mooie prestatie. Na al dat plukken ruiken je handen onvermijdelijk naar een glas IPA. Nu is dat op zich al geen vervelende geur maar wetende dat hop rustgevende kwaliteiten heeft, is het een goed voorteken voor een heerlijk relaxte middag op het hopfeest na afloop van de plukwerkzaamheden.

Nieuwe bierenHopoogst gulpener

Van de verse hop wordt ook dit jaar weer een bier gebrouwen en dat gebeurt meteen de volgende dag. Dit jaar koos Gulpener voor een collab met de Texelse brouwerij, waarvan het bier in november gepresenteerd zal worden. Daarover lees je hier binnenkort meer! De hop die niet direct gebruikt wordt in dit bier wordt geperst tot hoppellets, waarmee nog een jaar lang gebrouwen kan worden. Naast de bekende Gulpener en Gerardus bieren zijn dat tegenwoordig ook experimentele bieren. Het Brouwlokaal van Gulpener houdt zich bezig met nieuwe smaken en combinaties en had ook dit keer een aantal bijzondere bieren in petto die op het feestterrein konden worden geproefd. Een witbier met vlierbloesem, witte thee en koriander bijvoorbeeld, of een stout met morellen (zure kersen, deze worden ook gebruikt in kriek).

Voor jong en oud

Naast de proefglaasjes van het Brouwlokaal waren bij de andere bar negen klassiekers van Gulpener te verkrijgen. Onder het genot van een biertje konden op het hopfeest allerlei activiteiten worden ondernomen. Zo was er een biercollege en een demonstratie schaaphoeden maar er was ook de hele middag live muziek, met als klapper op de vuurpijl singer-songwriter Lucas Hamming. Kinderen waren ook goed vertegenwoordigd en vermaakten zich met bierkratten stapelen, schminken en knutselen. Ook heerlijk eten was volop aanwezig: van vleesgerechten passend bij de biertjes van het Brouwlokaal tot pizza en zoete wafels vers van bakkerij de Bisschopsmolen in Maastricht, het was er allemaal!

Het prachtige weer – de enige droge, zelfs zonnige dag in een regenachtige week – droeg ongetwijfeld bij aan de fijne sfeer. Blijkbaar zijn ook de weergoden gunstig gestemd als het op een vers gehopt biertje aankomt!