Plato 18.25 is een frisse, verraderlijke doordrinker

17 april 2016 om 00:48

Gulpener heeft een flink aantal speciaalbieren in het assortiment. Met enige regelmaat verrast de Limburgse brouwer met een ‘special’. De Plato 18.25 is het jongste bier. De ronkende marketingtaal vanuit de brouwerij maakte nieuwsgierig. De redactie van Bierista ‘ontkurkte’ zelf een flesje om de proef op de som te nemen.

Cadeau-verpakking

De 75 cl fles bier is verpakt in een kartonnen met een open voorkant, zodat de fles goed zichtbaar. Gulpener vindt duurzaamheid erg belangrijk. Daardoor twijfelde ik even of deze fles niet zonder de extra verpakking had gekund. Tuurlijk had dat gekund, maar ik snap ze bij Gulpener wel. Dit speciale bier is een cadeautje en dan mag het ook netjes worden ingepakt.

Kunststof kurk

De verpakking is met zorg vormgegeven en ziet er aantrekkelijk uit. Het openen geeft echt al een stukje voorpret. Als de fles eenmaal op tafel staat, moeten we nog een hobbel nemen voordat we het bier kunnen inschenken. De fles is afgesloten met een kunststof kurk met daaromheen een sierlijk omhulsel als bij een champagnefles. Het omhulsel is zo verwijderd, maar voordat de kurk uit de fles is … Plop! Het feest kan beginnen.

AnDer 1.0 proefglas

Om de Plato 18.25 te proeven hebben we het proefglas AnDer 1.0 uit de kast gehaald. Het is een speciaal vormgegeven proefglas ontworpen door André Köppen, bekend van het Gulpener Bierhuys en bierkenner Derek Walsh. Het is een sierlijk glas, waar de aroma’s goed in naar voren komen en waar je heerlijk je neus in kunt steken.

Schuimkraag

Bij het inschenken ontstaat een romige melkwitte schuimkraag. Het schuim blijft lange tijd als een deksel op het lichtgele bier liggen. Voor het openen hebben we de fles even op de kop gehouden en voorzichtig geschud, zodat de gist niet op de bodem blijft liggen. Hierdoor is het bier in het glas nu nevelig.

Gist

Het is een keuze om de gist mee te schenken. Je kunt er ook voor kiezen om de fles niet even op kop te houden. Bij deze grote fles krijg je bij het rustig uitschenken een veel helderder bier. Ik hou ervan om de gist mee te schenken, omdat ik van mening ben dat je anders een deel van smaak, zoals de brouwer het bedoeld heeft mist. Maar nogmaals, het is een keuze. Bij nagistende bieren wordt het gistdepot in de betere biercafé’s soms ook apart geserveerd in een klein glaasje.

Hoparoma’s

De Gulpener Plato 18.25 is gedryhopt. Dat wil zeggen dat in het laatste, koude deel van het brouwproces – meestal tijdens de lagering – hop aan het bier is toegevoegd, waardoor je extra hoparoma’s in je bier krijgt. De hoparoma’s stuiven je glas uit. Groene, kruidige geuren prikkelen de neus. Het kruidige houdt het midden tussen een vochtig dennenbos en een bloeiende alpenweide. Ik merk dat de aroma’s verwachtingen in mijn mond wekken. Het water loopt me in de mond. Tijd voor een slok.

Doordrinkbaarheid

De eerste indruk is een frisse smaak. Er zit een vleugje munt in, dat voor die lente-tinteling zorgt. Zoals je op basis van de omschrijving van het bier mag verwachten smaakt dit bier ook hoppig. Het heeft een flinke bitterheid, die lang aanhoudt. De hop eist duidelijk de hoofdrol op in deze speciale compositie. Het hoge alcoholpercentage van 8,25 staat een goede doordrinkbaarheid niet in de weg. Elke slok vraagt gelijk om een volgende. Dat maakt deze Imperial Lager best gevaarlijk. Dit is een genietbier voor in het lentezonnetje op het terras. Maak niet de fout om deze Imperial Lager te drinken als een gewone pils, want dan eindigt je avontuur met een gat in je broek, of erger.

Bier & spijs

Dit eenmalige bier leent zich ook uitstekend om aan tafel te drinken. Dankzij het hoge alcoholpercentage en de sterke hopbitterheid kan dit speciaalbier best wat smaakvolle gerechten aan. Een stevige lasagne of een gekruide kippenpoot kunnen net zulke goede partners zijn als een Indiase curry met rijst. Dit soort combinaties is telkens weer een kwestie van proberen. Voor mij zijn asperges de komende tijd een uitstekende reden om met de Plato 18.25 op herhaling te gaan.

Eerder schreven we dit artikel op Bierista over de achtergronden van de Gulpener Plato 18.25.