Gulpener opent BrouwLokaal

29 november 2016 om 10:22

Gulpener opent op donderdag 1 december het BrouwLokaal, een nieuw concept waar horeca, brouwen, kennis en entertainment onder één dak worden gevangen. Met gepaste trots leidde Gulpener-directeur Jan-Paul Rutten Bierista rond.

Het BrouwLokaal grenst direct aan de Gulpener Bierbrouwerij aan de provinciale weg die het dorpje Gulpen doorsnijdt. Bij binnenkomst stap je in een hal met aan je rechterhand de bierwinkel. Een paar passen verder sta je in het warme en stijlvolle horeca-gedeelte, waar de tafels en stoelen klaar staan om vanaf donderdag de eerste gasten te verwelkomen.

Laatste puntjes op de i

Het Gulpener-team onder leiding van directeur Jan-Paul Rutten ontvangt de gasten. Zus Maartje Rutten verantwoordelijk voor marketing en communicatie vertelt hoe ze een half uurtje geleden nog in werkkleding de laatste puntjes op de i hebben gezet. Brouwmeester Steven van den Berg staat te glimmen naast de microbrouwerij, waar straks experimentele bieren gebouwen gaan worden. Ondertussen loopt horeca-uitbater en biersommelier André Köppen rond in zijn nieuwe werkomgeving alsof hij nooit anders gedaan heeft.

Biertheater

De rondleiding door het BrouwLokaal begint. Eerste halte is het Biertheater. Een kleine theaterzaal met een groot scherm, waar presentaties gegeven kunnen worden en films kunnen worden vertoond. Hier wordt onder meer aandacht gevraagd voor het 25-miles-concept. Gulpener is nogal actief op het gebied van duurzaamheid. Dat stukje Gulpener-DNA is meegenomen in de keuken. Alle gerechten die in het restaurant worden geserveerd met grondstoffen en producten die binnen een straal van 40 kilometer (ongeveer 25 miles) zijn geproduceerd.

Studielab

Van het Biertheater gaat het de trap op naar het Studielab. In de bibliotheek staat een nu nog bescheiden collectie bierboeken en naslagwerken. Hier kan de theoretische bierkennis worden bijgespijkerd. In de bibiotheek zelf kunnen bijeenkomsten worden gehouden. De aangrenzende zaal is helemaal uitgerust voor studiebijeenkomsten, presentaties, vergaderingen en bedrijfsbijeenkomsten.

Gulpener Brouwlokaal

Gulpener Brouwlokaal

Hoptuin

Ondertussen kijken we vanuit de biblioteek naar de werklui, die nog druk bezig zijn met de aanleg van de Hoptuin. Komend voorjaar is deze Biergarten, de plek om te genieten van je biertje met de eerste stralen van het lentezonnetje op je gezicht.

Gulpener Brouwlokaal

Gulpener Brouwlokaal

Microbrouwerij

Via de steile trap zijn we weer terug op de begane grond. Aangrenzend aan het restaurant staat een microbrouwerij. Het is een prachtige tweedehands brouwinstallatie, die werd overgenomen van een Duitse bowlingbaan. “Hier gaan we straks experimentele bieren brouwen. Ook deze proefbrouwsels kun je hier straks allemaal proeven”, aldus brouwmeester Steven van den Berg. De microbrouwerij staat ook ter beschikking voor vriendengroepen, bedrijven en hobbybrouwers. Met maximaal tien mensen kan een eigen bier gebrouwen worden. “Dat gaat van het bedenken van het recept tot het ontwerpen van het etiket. En na een paar weken krijg je het bier thuisbezorgd”, legt Maartje Rutten uit.

Via de mircobrouwerij stappen we de Bierwinkel binnen. Hier zijn allerlei Gulpener-producten te koop, bierboeken en artikelen voor hobbybrouwers. “We hebben nu een bescheiden assortiment, maar het is de bedoeling dat we het aantal artikelen verder gaan uitbreiden”, aldus Jan-Paul Rutten, die volgens het principe delen is het nieuwe vermenigvuldigen zelfs de originele Gulpener-gist te koop aanbiedt.

Dan dalen we af richting de gewelven. Het BrouwLokaal is in het bezit van eeuwenoude gewelven en dat is zonde om die niet in dit verhaal te betrekken. In de kelder is de zogenaamde Smaakbibliotheek ingericht. Hier kun je meer dan 100 verschillende bierstijlen proeven, van fruitlambics tot West-Coast IPA’s en van Dunkel Weizen tot Pilseners.

Met heerlijke gerechtjes erbij krijgen we bijzondere bieren voorgezet. Een verse Pilsner Urquel en eentje van vier jaar oud. De verse heeft aroma’s van versgemaaid gras en de gerijpte versie geeft geoxideerde aroma’s als karton en oud papier, maar toch ook verrassende tonen die een sherry-achtig karakter hebben. De verse Gerardus Dubbel wordt geserveerd naast een twee jaar oude. Deze laatste heeft porttonen ontwikkeld. Het derde bier is de Rochefort 10, vers als een reus qua smaak. De gerijpte versie doet je bijna huilen van geluk.

Gulpener Brouwlokaal

Gulpener Brouwlokaal

Conclusie

Het Gulpener BierLokaal is een bierbelevingscentrum met een bijzondere, geheel eigen, sfeer. Gulpener is van de duurzaamheid. Veel materialen uit de oude brouwerij werden hergebruikt in dit nieuwe concept. Hierdoor heeft het wat industrieels, je zou het bijna ‘craft’ kunnen noemen. Niet tè, want Gulpener is geen hippe craft-brouwer.

Een flink portie nostalgie is verwerkt in het concept. Gulpener is een familiebedrijf met een rijke geschiedenis, die terug gaat tot 1825 en die sfeer vind je duidelijk terug, bijvoorbeeld door de historische gereedschappen en het brouwerij-archief in de bibliotheek. Het BrouwLokaal is bovenal van deze tijd. Het is modern, sfeervol en zit vol bierbeleving. Hier is duidelijk goed over nagedacht en er zijn wat eurootjes geïnvesteerd.

Het BrouwLokaal is zeven dagen per week open van 11.00 tot 22.00 uur. Heel fijn om zo even binnen te stappen voor een goed glas bier of om te lunchen of te dineren. Een cadeautje is gauw gevonden in de winkel. Gezelschappen en bedrijven kunnen er prima terecht, maar wat mij betreft het mooiste is wel de microbrouwerij. Hoe gaaf is het om met een aantal vrienden of collega’s samen in de weer te zijn om je eigen bier te brouwen. Voor iets meer dan 100 euro per persoon kun je al aan de slag. Vanaf januari 2017 wordt deze microbrouwerij in gebruik genomen. Reserveren kan via de Bierwinkel.

Gulpener BrouwLokaal


Rijksweg 19A – Gulpen
www.gulpenerbrouwlokaal.nl
Zeven dagen per week geopend van 11.00 tot 22.00 uur.

Dit artikel is geschreven door Alain Schepers, bierjournalist, biersommelier en mede-eigenaar van Bierista.nl. Hij was op maandag 28 november te gast in het BrouwLokaal in Gulpen. Dit is een onafhankelijk artikel; Gulpener heeft niet betaald voor deze publicatie.

bierista_gulpener_brouwlokaal-008