Gulpener doet dit jaar vier collaborations

12 juni 2017 om 00:44

Gulpener laat zich de laatste jaren van zijn creatieve kant zien. Vorig jaar werden vier speciale brouwsels gemaakt: Plato 18.25, Mestreechs Aajt, Verse Hop en de IJsbock. Dit jaar komt de Limburgse brouwer met vier verschillende collaborations, bieren gebrouwen met collega-brouwers.

Het eerste bier is al even uit. Dat is Jolly Roger, een sterk gehopt bier, gebrouwen samen met Uiltje Brewing uit Haarlem. De tweede samenwerking is net verschenen. Fik de Foeder, alleen de naam is al bijzonder. Het is een bier gebrouwen met stukjes hout van een houten foeder waar eerder Mestreechs Aajt op heeft gerijpt. De grote houten bierton is in stukjes gezaagd, die zijn getoast (in de fik zijn gestoken). De stukjes hout zijn vervolgens tijdens de lagering in het bier gehangen om zo aroma’s af te geven. Deze Fik de Foeder is een samenwerking met de Belgische brouwerij Bom Brewery.

De Prael

Twee speciale bieren zijn dus al uit. Er staan ook nog twee collaborations op het programma dit jaar. De eerstvolgende is een bier dat gebrouwen wordt samen met de Amsterdamse brouwerij De Prael. Deze brouwerij zit op de Amsterdamse Wallen. Die bijzondere plek inspireerde de brouwers voor een bier, dat ‘Aan Lager Wal’ zal gaan heten.

Texels

De laatste collaboration dit jaar wordt een bier gebrouwen samen met Texels. Het eiland Texel en Gulpen in Zuid-Limburg, een grotere afstand in ons land kun je nauwelijks bedenken. Tijdens het reizen tijd genoeg dus om een mooi bier te bedenken. Wat deze samenwerking precies gaat opleveren is nog niet bekend.