Goose Island slaat vleugels uit naar Nederland

18 oktober 2017 om 12:00

Toen John Hall in 1988 Goose Island startte, waren er in de Verenigde Staten amper 100 bierbrouwerijen te vinden. Die tijd ligt gelukkig ver achter ons. Goose Island groeide uit tot een wereldmerk. Het duurde tot dit najaar voordat de Goose ook in Nederland landde. We moesten er lang op wachten, maar eindelijk is het zover.

door Alain Schepers


Goose Island is een van de grondleggers van de hedendaagse bierrevolutie. In 2011 werd het bedrijf van John Hall overgenomen door AB-Inbev, waardoor het nog verder zijn vleugels kon uitslaan. Door die overname behoorde het tot het grootste bierconcern ter wereld, waartoe bijvoorbeeld ook Hertog Jan, Hoegaarden en Jupiler behoren.

Bourbon County

Goose Island heeft altijd zijn eigen identiteit weten te behouden. The Goose Island IPA is een iconische India Pale Ale en wat te denken van de houtgerijpte bieren. Daarmee maakt Goose Island wereldwijd furore. Vrijwel elke bierliefhebber het bieren van Bourbon County op zijn bucketlist.

“The Goose has landed”, aldus Raymond Steenhuis, die de schone taak heeft de bieren van Goose Island bij ons onder de aandacht te brengen. In steeds meer horeca-gelegenheden zijn de bieren van Goose Island verkrijgbaar. We hebben het dan over de 312 Urban Wheat Ale, Honkers Ale en de al eerder genoemde Goose IPA.

Lunch bij Bolenius

Om te vieren dat deze Amerikaanse bieren nu ook in ons land verkrijgbaar zijn, werd een lunch georganiseerd bij sterrenrestaurant Bolenius op de Amsterdamse Zuid-As. De crème de la crème van de vaderlandse bierwereld mocht aanschuiven. Daarnaast had Luc Kusters collega-chefs, zoals François Geurds van FG Restaurant in Rotterdam en de wijnsommelier van La Rive gevraagd aan te schuiven. Ook het Bierista-team was met Charlotte Wagenaar, Frouke van Loo, Arvid Bergström, Jet van de Griendt en ondergetekende goed vertegenwoordigd.

Lyrisch

Het verhaal zou eindeloos lang worden om alle indrukken van deze middag te beschrijven. Maar neem van mij aan dat het een feest voor de zintuigen was. De top van Nederland, waar het gaat om het combineren van bier en spijs, was onder laaiend enthousiast. Jet van de Griendt was lyrisch over het hoofdgerecht “Foie | koffie | chocolade | look | kokos | amandel | pruim | laurier | melasse | vanille | graan” in combinatie met de Bourbon County Stout 2015.

Ook Pepijn van der Waa, geroemd vanwege zijn gevoel en kennis om de juiste bieren te combineren met gerechten, bleef zich maar verbazen over de enorme smaakexplosie van deze combinatie.

Dichtbij de hemel

Arvid Bergström, auteur van twee boeken over bier & spijs en toonaangevend in ons land als het gaat om het combineren van gerechten met bieren, had een grijns van oor tot oor. “Fantastisch dit”, kon er net van af voordat hij zich weer op zijn Sukade met Hertog Jan Grand Prestige saus en knolselderij stortte in combinatie met Hertog Jan Vatgerijpt Goose Island.

“Dichterbij de hemel kom je niet”, hoorden we Rick Kempen verzuchten aan tafel met over het algemeen zeer kritische bierkenners. Er werd net zo lang gezocht tot er een verbeterpuntje was gevonden. “Ik had de volgorde van de Foie met de Bourbon County Stout en de sukade met Hertog Jan Vatgerijpt omgedraaid.” Daarmee kreeg Arvid Bergström de meerderheid aan tafel aan zijn zijde. Maar niemand die daar lang bij bleef stilstaan.

Goose Island

Bij de entree kregen de gasten de Goose Island 312 Urban Wheat Ale, een frisse dorstlesser. De Goose Island Honkers Ale is de Amerikaanse interpretatie van een Engelse Bitter. Een vriendelijke doordrinker met fruitige en moutige tonen. De Goose IPA werd geserveerd bij de Zeeduivel met appeltjes van oranje, meiknol en hop. De bitterheid en de citrustonen kwamen optimaal tot hun recht.

Bovengenoemde bieren zijn op steeds meer plekken in ons land verkrijgbaar. Aan tafel maakten we ook kennis met andere bieren, waaronder de Bourbon County Brand Stout 2015 en de Bourbon County Brand Coffee; barrel aged bier met percentages van boven de 14%. Wat een complexiteit, wat een smaak! Mocht je ooit de kans krijgen, een dergelijk bier te bemachtigen en te drinken. Laat die kans dan niet voorbij gaan.

Sofie en Matilda

Als starter aan tafel werd de Sofie geserveerd. Een elegant en fruitige Farmhouse Ale met duidelijk invloed van Brettanomyces. Goose Island Matilda is geinspireerd op het trappistenbier Orval. Ook hier mooie fruitige tonen in combinatie met de geur en smaak van Brettanomyces-gist. Matilda heeft beduidend minder koolzuur dan Orval en dat maakt dit bier extra verfijnd.

Spannendste combi

De spannendste bier-spijs combinatie was de Halia met de Peche Melba. Goose Island heeft een serie van vijf houtgerijpte zure bieren, de zogenoemde Sour Sisters. Halia is een van deze zusters. De fluweelzachte, zure tonen in combinatie met de gesuikerde perzik was heel bijzonder.

Cirkel is rond

Bij de sukade en bij de LaFave bonbon werd de Hertog Jan Vatgerijpt Goose Island geserveerd. Dit bier is eigenlijk de brug tussen Goose Island en ons land. Eerder dit jaar bracht Hertog Jan de Vatgerijpt-serie op de markt. Vier bieren die op hout hebben gerijpt. Een van deze vier is de Hertog Jan Goose Island. Een Nederlands bier – Hertog Jan Grand Prestige – gebrouwen in Chicago en gerijpt op vaten van Goose Island. Dit was zo’n succes, dat het logische vervolgstap was dat de Goose Island-bieren zouden landen in Nederland.