Gajes van Bruut Bier het Beste Bier van Nederland

20 mei 2016 om 15:37

‘Totaal niet verwacht. Ontzettend gaaf!’ Ward Venstra van Bruut Bier uit Amsterdam is er beduusd van. Gajes, de sterke blond van de Amsterdamse brouwerij, werd gekroond tot Beste Bier van Nederland 2016. Daarmee lieten Ward en zijn kompaan Sander van Engelen gerenommeerde brouwerijen als Hertog Jan, Gulpener, Jopen en Texels achter zich.

Een bierervaring zoals bij de opening van de Week van het Nederlandse Bier in de Grote Kerk van Den Haag hadden Sander (38) en Ward (37) nog niet eerder. In maart kregen ze weliswaar te horen dat Gajes goud had gewonnen in de categorie zwaar blond tijdens de Dutch Beer Challenge. En ook werd al eens zilver gewonnen bij de verkiezing Beste Bier van Noord-Holland, maar zoveel fotografen en aandacht kregen de brouwers niet eerder.

Centennial-hop

Gajes is een sterk blond, vernoemd naar de kat van Sander. “Voor dit bier hebben we een neutrale gist gebruikt. We hebben het ver door laten vergisten, zodat het bier droger werd. Een beetje caramelmout en de Centennial-hop zorgen voor het eigen karakter van Gajes”, aldus Ward, die veel varianten heeft gemaakt met verschillende soorten gist en hop. “Maar de Gajes was absoluut de beste!”

Droog en doordrinkbaar

Ward en Sander brouwen alleen bieren die ze zelf lekker vinden. “Wij houden van droge, goed doordrinkbare bieren. Behalve de Gajes hebben we ook een saison die uitstekend loopt.” De komende tijd zal de nadruk bij Bruut Bier toch vooral liggen op het Beste Bier van Nederland. “Ja, we zullen meer moeten gaan brouwen. Dat doen we nu bij Brouwerij Anders! in Limburg. Onze droom is toch wel om in eigen ketels te brouwen. Dat is nog niet zo gemakkelijk en ook best duur. We hebben onszelf een jaar of twee gegeven om die droom te verwezenlijken.”

Houten beeld

De titel het Beste Bier van Nederland gaat gepaard met een prachtige houten trofee, die gemaakt is door de bekende houtkunstenaar Will Schropp uit Duiven. De artiest heeft het verhaal achter het bier verwerkt in de award. Zo staat Sander’s kat Gajes afgebeeld.

Ward en Sander waren op het openingsfestival van de vijfde Week van het Nederlandse Bier de sterren van de show. “Er kwamen heel veel mensen naar ons toe om ons te feliciteren en om afspraken te maken. Er zijn heel wat visitekaartjes uitgewisseld.” En zijn jullie nog dronken geworden? “Nee, dat viel reuze mee!”.

Bier van de Maand

De Dutch Beer Challenge wordt mogelijk gemaakt door Mitra, de slijter die een lans breek voor Nederlands speciaalbier. Om Gajes van Bruut Bier nog eens extra in de spotlights te zetten is het in augustus Bier van de Maand bij alle Mitra Slijterijen in heel Nederland.