Flower Power bij Borefts Bierfestival in Bodegraven

25 september 2017 om 08:30

Afgelopen weekend vond de 9e editie van het welbekende Borefts Bierfestival in Bodegraven plaats, met dit jaar als thema Flower Power. Twee dagen lang ademde het Zuid-Hollandse dorp bier, gezelligheid en saamhorigheid!

Door Natasja Bokschoten

Het mooie aan dit festival is dat het écht heel internationaal is met brouwerijen uit 10 verschillende landen. Wat dit festival ook echt uniek maakt is dat de deelnemende brouwerijen speciale edities brouwen binnen het thema. Dit jaar is voor het thema Flower Power gekozen omdat het precies 50 jaar geleden is dat we de “Summer of love 1967” hebben beleefd. Uiteraard was het aanbod te prachtig en was er bijna te veel om van alles te kunnen proeven, maar we hebben ons best weer gedaan!

Koffie Berliner Weizen

Het allereerste bier werd voor mij een Berliner Weizen van Brouwerij de Molen. Mooi bleekgeel van kleur, fijn inzakkend schuim en met zo’n 4,9% alcohol een mooie starter om mee te beginnen. De geur is vrij vlak tot licht fris maar zeer smaakvol met een bittertje vanuit de koffie, echter is dit bier veel minder zuur dan ik had verwacht. Erg lekker voor bij een frisse salade tijdens de lunch.

Saison Phi

En van de organisator van het festival door naar Galway Bay Brewery uit Ierland. Zij staan op het festival met o.a. de Saison Phi die zij speciaal voor dit festival en het thema hebben gebrouwen.

Het is bleekgeel en troebel qua uiterlijk met fijn inzakkend schuim. Zeer mousserend en licht met 5% alcohol wat het geheel fris maakt. Wat mij vooral opvalt is het zuurtje dat zowel in de geur als smaak naar voren komt, zeer onverwacht. Ik had meer het bloem- en kruidigheid hierin gehoopt aan te treffen maar desalniettemin een goede tweede om mee te beginnen.

Salty Hop

Brouwerij Tamamura Honten Co. uit Nagano wat ligt in Japan komen voor dit festival speciaal met de salty hop. Een saison bier met 4.5% alcohol, lichtgeel tot bleek in kleur en vooral bloemig in de geur. Het is een bier wat desondanks het licht is, zeer complex blijkt in zowel geur als de smaak. Er zit een bittertje in en heeft een spicy afdronk. Een saison die je niet zo vaak tegen zult komen op deze manier.

Coco Bänger & Pime öö Islay BA

Wat een verassing, Põhjala op het festival!! Een heel coole brouwerij uit Estland waar we zeker veel meer van zullen horen in de toekomst. Het mooie is dat de bieren uit het hoge Noorden zich zeer goed lenen om te pairen met sigaren. Even voorop gezet dat ik absoluut geen roker ben maar eerder experimenteel bezig ben om sigaren met bieren te combineren om te kijken wat het met de smaakbeleving doet.

Flower Power NatasjaDe Coco Bänger is een imperial stout met kokos en koffie, 12,5% ABV. Zwart, weinig schuim en zeer volle body. In de geur uiteraard kokos en koffie wat ook in smaak heel mooi terug komt. Een bier dat goed in balans is waarbij de kokos zeer zeker niet overheersend is.

Pime öö Islay BA is tevens een imperial stout echter barrel aged op whisky vaten uit Islay wat het geheel echt afmaakt. Het rokerige van de Schotse whisky komt heel mooi in zowel de geur als de smaak naar voren en is in combinatie met de branderigheid vanuit de mout zeer mooi in balans.

Bij beide bieren heb ik een sigaar gerookt van CAO Cigars en heb ik gekozen voor de CAO Colombia Vallenato. Deze sigaar bevat tonen van geroosterde noten en is licht ziltig en eigenlijk een beetje te groot voor mij persoonlijk maar wat een smaakbeleving is dit.

De combinatie met de Coco Bänger maakte het bier vooral wranger en is wat mij betreft geen match maar wat een combinatie was het met de Pime öö Islay BA. Het maakte het bier rijker, voller en gladder in smaak. Match made in heaven!

Strawberry Fields

Als afsluiter ben ik gegaan voor de Strawberry Fields van Brouwerij Kees uit Middelburg. De enthousiaste brouwer Kees Bubberman die ik ook nog zover kreeg om toch nog even op de foto te gaan heeft met dit bier een heel mooi product neergezet. Het is een Chocolate Milk stout, 6% ABV, donkerbruin van kleur, fijn inzakkend schuim en een medium body. In de geur vooral aardbei, chocola en dit komt in de smaak ook goed terug in combinatie met de gebrande mout. Een heel mooi bier om bij een dessert te drinken.

Met dit mooie snoepje als afsluiter was het weer dik genieten op dit festival dit jaar en zijn we aardig klaar gestoomd voor het bockbierseizoen dat nu los zal gaan barsten. Laat maar komen die Indian Summer met Strawberry Fields!