Een simpele methode om nooit meer dronken te worden

21 december 2014 om 11:59

Alle bieren proeven op een festival zonder dronken te worden. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Stel dat het klopt, waarom komt het dan nu pas naar buiten? Waarom gebruiken we deze simpele manier dan niet al veel langer?

Laten we bij het begin beginnen. De bewering dat je veel bier kunt drinken zonder dronken te worden is afkomstig van Jim Koch. Deze Amerikaan geldt als een autoriteit op het gebied van bier en is mede-oprichter van de Boston Beer Company. Mogelijk heb je hem wel eens gezien in biercommercials van Samuel Adams.

Jim Koch kwam in contact met  bierbrouwer Joseph Owades, die Koch vertelde over de werking van droge actieve gist. Deze gist bevat het enzym alcoholdehydrogenase (ADH). Net als je eigen lever breekt dit enzym alcohol af. Het enzym zet alcohol om in koolstof, waterstof en zuurstof. Dus zo redeneerde Owades, als je maar zorgt dat je voldoende van dit enzym in je maag hebt, kun je bier drinken zonder dat je dronken wordt. Nou ja, niet helemaal. Het effect van alcohol zal niet helemaal nul zijn, want er zal altijd iets alcohol in je bloedbaan terecht komen als het in je maag terecht komt, maar de werking wordt zeker sterk gereduceerd.

Jim Koch zweert bij de methode. Als hij onderweg is naar een festival eet hij een bekertje yoghurt met droge gist. Voor elk glas bier dat hij denkt te gaan drinken eet hij een theelepel gist. Koch kan zo heel veel bieren proeven en tot het eind toe zonder dubbele tong zijn deskundige oordeel geven over de bieren.

Joseph Owades kan het niet meer vertellen en uitleggen. Hij was zo overtuigd van zijn gelijk dat hij voor zijn dood in 2005 een pil heeft gepatenteerd met ADH, die de alcohol afbreekt. Als het echt zou werken, waarom is het dan zo weinig bekend? En zijn er bierliefhebbers die ervaring hebben met deze methode? Zijn er medici die dit kunnen bevestigen of ontkennen? En zitten we überhaupt op zo’n pil te wachten? Reageer …