Een bierrijk weekendje in Düsseldorf

6 mei 2017 om 11:30

Eén keer per jaar ga ik met twee vrienden een weekend weg, vaak zijn deze weekenden aan bier gerelateerd. Na een paar jaar in België te zijn neergestreken leek het ons dit jaar leuk om het laatste weekend van april eens bij onze oosterburen te gaan kijken. De bestemming stond vrij snel vast, dat werd Düsseldorf. We hadden totaal geen idee wat we moesten gaan doen.

door Michiel van Dongen

Uiteindelijk dachten we dat een Alt Safari leuk zou zijn, waarbij we langs vijf huisbrouwerijen van Alt bier zouden gaan. Op het laatste moment zag één van de vrienden op zijn Facebook dat er een Craft Beer Festival was. Toen was het voor ons niet moeilijk meer om te besluiten waar we heen wilden gaan.

Holy Craft Beer Store

In eerste instantie brachten we een bezoek aan de Holy Craft Beer Store, een winkel waar ze ongeveer 200 verschillende bieren verkopen, van allerlei brouwerijen uit binnen- en buitenland, waaronder LaTrappe, Jopen, Kraftbierwerkstatt en De Molen. Daar hoorden we dat er in mei 2017 een craft bier café haar deuren gaat openen in Düsseldorf, op een steenworp afstand van deze bierwinkel.

Emmastrasse

Nadat we onze aankopen op onze hotelkamer hadden achtergelaten namen we de tram richting het festival. De Emmastrasse bleek dichtbij de tramhalte te zijn en na een paar minuten lopen waren we, rond 18.00 uur, bij het festivalterrein aangekomen. Dat terrein bleek een verzamelplaats van autobedrijven te zijn. Dit had best z’n eigen charme, aangezien er zelfs hangtafels waren geplaatst tussen enkele geparkeerde auto’s.

Glazen vullen

Het concept van betalen week wel iets af van wat we in Nederland gewend zijn. Waar je in Nederland voornamelijk muntjes koopt waarmee je het proefglas kunt laten vullen, betaal je in Düsseldorf entree (€ 5,-), het 0,3L festivalglas (€ 5,-) en krijg je er een foldertje bij met daarin alle brouwerijen met de beschikbare bieren. Bij de verschillende stands betaal je voor het bier dat je in je glas wilt. Je kunt hierbij kiezen of je het glas met 0,1L, 0,2L of 0,3L laat vullen. De kosten hiervan verschilden per brouwerij en varieerden van € 1,- tot € 3,- voornamelijk. Hierdoor kun je dus zelf kiezen wat je uitgeeft aan welk bier. Wij vonden het een goed gevonden formule. En eerlijk gezegd werd naarmate de avond vorderde vaker om een 0,3L vulling gevraagd.

Duitse brouwerijen

Er waren 26 verschillende brouwerijen aanwezig of vertegenwoordigd, waarbij voornamelijk het accent werd gelegd op Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Duitsland zelf. Omdat het ons eerste weekend samen in Duitsland was, besloten wij ons voornamelijk te richten op de Duitse brouwerijen, om ons zo een goed beeld te kunnen vormen van het verschil tussen Duitse brouwerijen aan de ene kant en Belgische en Nederlandse brouwerijen aan de andere kant. Enkele aanwezige Duitse brouwerijen waren Bierfabrik (Berlijn), Kraftbierwerkstatt (Böblingen), Malt&Hops (Freiburg), Ale Mania (Bonn) en OH! Macht Bier (Düsseldorf).

LaBieratorium

We moeten eerlijk toegeven dat het ons allemaal niet is tegengevallen. We hebben onder andere IPA’s, stouts, porters en natuurlijk Altbieren geproefd en die deden vaak echt niet onder voor de bieren die we in ons eigen land gewend zijn. Ons favoriete bier van de avond bleek achteraf het eerste bier te zijn dat we probeerden, de F60 Paranoid, een IPA van 7,3% van brouwerij LaBieratorium uit Cottbus.

Bier en food

Voor ons eindigde het festival rond 22.15 uur. We hebben tijdens dit festival van tien verschillende bieren mogen genieten. Terugkijkend op de avond viel het ons op dat voor een relatief klein festival (in onze beleving) het goed werd bezocht. Op het hoogtepunt waren er zeker een paar honderd mensen aanwezig. Ook viel ons het percentage aanwezige vrouwen op. Dat lag beduidend hoger dan de Nederlandse festivals die wij regelmatig bezoeken. Ook qua weer mochten we echt niet klagen. Het was droog, af en toe een zonnetje en zeker niet koud. Heerlijk bierfestivalweer dus. Qua eten waren er drie stands aanwezig, waar koekjes, vis en pulled pork burgers konden worden gekocht. Vooral die laatste bleken goed in de smaak te vallen bij de festivalgangers.

Düsseldorf is een aanrader

Résumé: Düsseldorf is echt een leuke Duitse stad, waar je ook als bierliefhebber aan je trekken kunt komen. De Duitse bieren doen niet onder voor de bieren die we in Nederland en België gewend zijn. Dus mocht je volgend jaar, eind april, in de buurt van Düsseldorf zijn, breng dan zeker een bezoek aan het 3. Craft Beer Festival. Qua afstand vanuit Nederland is het goed bereikbaar (een uur en een kwartier rijden vanaf Eindhoven) en de voorzieningen in de stad en op het festival zijn prima in orde. Dat kun je de Duitsers wel toevertrouwen. Een leuke ervaring in een ongedwongen sfeer met lekkere bieren.