Carlo de Leeuw op bezoek bij Mouterij Dingemans

28 maart 2017 om 00:29

Onder de rook van Antwerpen bezoek ik het ‘Heilige der Heiligen’ van elke brouwer namelijk de mouterij, basis voor ons goudgele gerstenat. Ik heb een afspraak met Karl Dingemans eigenaar van de gelijknamige mouterij, zijn familie is al sinds 1875 actief in het mouten, vanaf 1996 is het bedrijf in handen van Karl en zijn broer Jan.

door Carlo de Leeuw

De ontvangst is in de vergaderruimte. Die ademt geschiedenis vanwege de portretten van de familie. Ik word van A tot Z overgoten met technische uitleg over het moutproces. Op jaarbasis verwerkt de mouterij gemiddeld 35.000 ton, genoeg voor 35 miljoen kratten bier.

De rondleiding start in het kloppend hart van de mouterij; het laboratorium waar diverse scheikundige proeven worden losgelaten op de mouten. Er is zelfs een microbrouwerijtje aanwezig. Vervolgens bezoeken we elke afdeling als een ‘Sjakie in een Mouterijfabriek’.

Het moutproces

Reinigen: als de gerst is aangevoerd wordt deze geschoond door deze te zeven (verwijderen van steentjes, takjes etc.).

Weken: in ‘silo’s ‘ van 20 á 30 ton, de korrel moet vocht opnemen, dit proces duurt 35 – 40 uur, het weekwater wordt enkele malen ververst.

Kiemen: De gekweekte gerst wordt in lange ‘bakken’ uitgespreid, voor een gelijkmatig procesverloop en klontering van de kiempjes te voorkomen wordt de kiemende gerst regelmatig gemengd (2 á 4 maal per dag) het kiemproces duurt 5 tot 6 dagen. Dit proces is belangrijk voor de enzymvorming. Het eindproduct wordt groenmout genoemd.

Eesten: hier wordt het groenmout geleidelijk verhit, bijvoorbeeld 80-85 graden voor Pilsmout en in de trommels wel tot 200 graden voor bijvoorbeeld chocolademout. Naarmate de temperatuur hoger wordt ontstaat verkleuring en aromatisering van de mout.

Vertrek: na bovenstaande processen vindt er nog een reiniging plaats waarna het mout in bulk of zak op transport naar de brouwerijen kan vertrekken. Mouterij Dingemans is strategisch gelegen aan de Antwerpse haven zodat de mout snel uitgeleverd kan worden naar alle uithoeken van Europa en daarbuiten.