De Prael mag je niet missen tijdens dagje Amsterdam

8 februari 2017 om 00:11

Onlangs was ik in Amsterdam om een concert te bezoeken. Samen met mijn vriendin en een bevriend stel een hotel geboekt en er even uit. Overdag konden we mooi even het centrum in en in de avond naar het concert. Nadat er gewinkeld was in de Kalverstraat, hadden we wel dorst gekregen. Wij mannen hadden al wat voorwerk gedaan en besloten om een bezoek te brengen aan brouwerij De Prael.

door Dennis Hofman

Deze brouwerij bevindt zich aan de Oudezijds Voorburgwal 30 op de Wallen. Na een wandeling van zo’n 10 minuten door dit voor velen interessante gebied hadden we het gevonden. Het pand, een 17e eeuws grachtenpand, oogt best klein, maar erachter schuilt een diepe winkel, die uiteindelijk uitkomt bij de brouwerij. Helaas hadden we niet geboekt voor een rondleiding dus dat ging over.

Bierwinkel

De winkel is mooi en overzichtelijk opgesteld en verkoopt naast de bieren van de brouwerij zelf ook nog speciaalbieren van andere kleine Amsterdamse brouwerijen. Ik besloot om bieren te kopen van De Prael zelf. Als een kind in een snoepwinkel liep ik er rond.

Scotch Ale

Uiteindelijk ben ik gezwicht voor vijf bieren die ik nog niet kende van De Prael. Een scotch ale: Een bier gebrouwen met rookmout en weizenbier-gist bevat 7,7 % alcohol. De milkstout: Met 4,9% is dit het lichtste biertje van de brouwerij. Dit bier wordt veel in Groot-Brittannië gedronken maar is in Nederland nog vrij onbekend. Het bier is vol en moutig en door middel van lactose zoeter gemaakt. Vervolgens zag ik twee bieren die ik van mezelf echt niet mocht laten staan. Een barleywine en een quadrupel. De barleywine wordt gebrouwen met sinaasappelen waardoor het een zoete fruitige smaak krijgt. Dit wordt versterkt met een milde vleug koriander. Het alcoholgehalte is 9,6 %. De quadrupel is met 11,5 % alcohol gelijk het zwaarste bier van De Prael en daarin is een duidelijke geur van zoete karamel aanwezig. De grote onbekende voor mij is de Russian Imperial Stout. Dit bier met 8,7 % alcohol schijnt tonen te hebben van koffie, chocolade, drop en mout…

Proeflokaal

Maar goed nu hadden we dus biertjes voor thuis maar onze dorst was nog niet gelest. We werden doorverwezen naar het proeflokaal van De Prael zo’n 50 meter verder in de Oudezijds Armsteeg 26. Eigenlijk liepen we gewoon om en kwamen we aan de andere kant van de brouwerij uit. Een mooie grote ruimte met gezellige zitjes en verschillende bieren van De Prael op de tap. Ik liet me verleiden tot een Scotch ale van de tap en dat bleek geen verkeerde keuze. Een heerlijke bier met rokerige whisky tonen en een bittertje erin.

Amsterdam-Haarlem

We zaten er lekker in het proeflokaal en we hadden nog wel tijd om nog eentje te doen. Na lang twijfelen koos ik voor de HIJSM. Een gebrouwen havermout milk stout en in samenwerking met Jopen als eerbetoon aan de eerste spoorlijn tussen Amsterdam en Haarlem. En hiermee benadrukken ze de sterke band tussen beide steden. En met een alcoholpercentage van 10% is dat niet het enige sterke aan dit bier. Dit zwarte bier smaakte vol met tonen van chocolade, koffie en gebrande mouten. Ik blijf mezelf verbazen dat ik dit soort bieren steeds meer ga waarderen.

Pilsje op concertvloer

Nadat dit biertje op was, was het toch echt tijd om te gaan. Als we verder niet op tijd hadden gestaan hadden we gerust nog langer daar kunnen zitten. Er hangt een prima sfeer en ze hebben het er prima voor elkaar. Je krijgt zelfs af en toe geuren van het brouwproces in je neus zo dicht zit je tegen de brouwerij aan. Volgende keer ook maar eens de rondleiding door de brouwerij boeken. Enige nadeel was dat ze bij het concert in de Ziggodome niet van die lekkere bieren tappen. Maar een gewoon een pilsje bij een concert past misschien ook beter.

De Prael

De Prael Amsterdam