De Braustelle in Keulen: klein maar fijn

21 maart 2017 om 07:44

Het Amerikaanse bierplatform RateBeer publiceert elk jaar in februari de ranglijsten over het afgelopen jaar. Braustelle bleek het beste brouwrestaurant van Noordrijn-Westfalen. Aanleiding voor Bierista Tom Nimtschek om kennis te maken met de Braustelle en zijn brouwmeester Peter Esser.

door Tom Nimtschek

In december 2001 opende de Braustelle in Köln-Ehrenfeld zijn deuren. Daarmee was de droom van brouwmeester Peter Esser verwezenlijkt. De weg naar die eigen brouwerij was lang. Peter was al lang geïnteresserd in dranken als wijn en likeur en ook in de productie van diverse levensmiddelen. het was Jean Pütz met Hobbythek, die in de jaren ’80 de interesse voor hobbybrouwen aanwakkerde. Peter volgde een opleiding tot vertegenwoordiger, maar toen werd duidelijk dat zijn hart meer bij het bier lag. Logische stap was het volgen van een opleiding tot brouwmeester bij Weihenstephan.

Braustelle

Met een diploma op zak doet hij verschillende brouwerijen aan. Nergens kan hij zijn ideeën echt ten uitvoer brengen. De enige optie om dat wel te doen is het opstarten van een eigen brouwerij. Die brouwerij staat er en met een productie van 500 hl is de Braustelle de kleinste brouwerij van Keulen.

Wiess

Het eerste bier van de Braustelle was Helios, een Wiess (nee, geen Weizen), een Wiess is een ongefilterde Kölsch. Dit bier is vernoemd naar de vuurtoren van de voormalig Helios-Werke, het herkenningsteken van Ehrenfeld. Misschien het meest bekende bier is de Ehrenfelder Alt. Als geboren Düsseldorfer zou ik een fatsoenlijke gebrouwen Alt wensen, zelfs in Keulen, wat voor een Düsseldorfer grenst aan blasfemie.

Keulse Alt

Om aan te geven hoe bijzonder het is dat er in Keulen een Alt gebrouwen wordt: Het bier was nog niet afgevuld of de eerste gast wist wat er met de Keulse brouwmeester moest gebeuren; “Hang hem op!”. De media berichtten volop over het eerste Altbier uit Keulen, de WDR kwam langs om een inwoner van Keulen te filmen, drinkend van zijn Altbier. En zelfs het parlement van Noordrijn-Westfalen bestelde Ehrenfelder Alt om te kunnen praten.

Natuurlijk is het niet alleen bij het Helios en Ehrenfelder Alt gebleven. Nu staan er acht bieren op tap, die allen ook op fles verkrijgbaar zijn. Elk seizoen heeft verschillende bieren en de smaken lopen uiteen van zoet tot zuur en van bitter tot rokerig. Een aantal bieren wordt in brandy- en whiskeyvaten veredeld.

Lambiek

Tegenwoordig schrikt men er in Duitsland niet voor terug om niet alledaagse biestijlen te brouwen, zoals Lambiek of Oud Bruin. Sinds 2014 wordt in de Braustelle een lambiek-achtige Fahrt ins Grüne gebrouwen. De wilde gisten komen uit de Kölner Grüngürtel.
Peter Esser werd hiervoor geïnspireerd door zijn grootmoeder, die zelf vlierchampagne maakte. Ze gebruikte voor de gisting de gist van vlierbloesem. Voor het Fahrt ins Grüne wordt bloeiende kersentwijg in het wort gedaan.

Ehrenfelder Reinheitsgebot

Sinds de oprichtig 2001 zijn er allerlei fantastievolle bieren ontstaan. En er wordt nog steeds creatief gebrouwen. Maar wel naar het Ehrenfelder Reinheitsgebot, dat Peter zelf heeft opgesteld … In een paragraaf schrijft hij: “Alles wat goed smaakt en de mensen goed doet mag gebruikt worden tijdens het brouwproces”. Dat is voor Peter een vrijbrief om volop kruiden, bloesems en vruchten te gebruiken. De brouwmeester maakt tegenwoordig van vier verschillende gisten. Daar komen er in de nabije toekomst meerdere bij.

In Haarlem

De bieren zijn te proeven in de Braustelle. Wie komt proeven kan tevens genieten van een keuken met stevige gerechten. Binnenkort gaat er een vat van 500 liter met Fahrt ins Grüne naar Berlijn en ook bierliefhebbers in ons land kunnen genieten van bier van de Braustelle. Exclusief voor Tierney’s Irish Pub in Haarlem wordt een Irish Red gebrouwen, die uitsluitend daar verkrijgbaar is.

Festival der Bierkulturen

Behalve rondleidingen worden ook regelmatig cursussen gehouden voor aankomende hobbybrouwers. Wil je een keer naar Keulen, ga dan in het laatste weekend van mei. Dan organiseren Peter en zijn team het Festival der Bierkulturen. Dan kun je diverse bieren van de Braustelle proeven naast allerlei andere stijliconen van bierstijlen uit heel Europa.

De Braustelle
Christianstr. 2
50825 Köln-Ehrenfeld

Openingstijden:
Maandag tot zaterdag van 18 tot 1 uur

Braustelle Keulen

Braustelle Keulen