Dame Jeanne Brut D’anvers met Bourbon Oak

8 september 2017 om 08:30

René kwam in de afgelopen weken een avontuur van microbrouwerij Den Triest tegen: Dame Jeanne Brut D’Anvers. Geen nieuw bier maar wel een vernieuwd brouwproces om de smaak van dit bier te verbeteren. Hij ging op zoek naar de drijfveer achter deze innovatie.

Door René van den Berk

Klant als stem van het merk

Dame Jeanne Brut D’anvers van Den Triest heb ik een paar maanden geleden nog gereviewed. Ik vond het lekker, maar niet meteen heel spannend. Ik kwam er achter dat de brouwers besloten hadden met de feedback vanuit hun klantenkring met dit bier iets speciaals te gaan doen dit jaar. Brouwerij Den Triest dit jaar namelijk een bier te lanceren met zijn eigen unieke rijpingsproces, meer one-of-a-kind en met een gelimiteerde oplage. Vooral ook bedoelt om klanten de stem van het merk te laten zijn. Ze gaan dus iets te ondernemen wat anders is dan de rest van de markt in de België en Nederland.

Veel bierliefhebbers geven aan dat ze de bieren die op markt worden gebracht door massaproductie en lage kosten niet persé meer willen. Het is dus uiterst slim van Den Triest om een nieuw product te maken door extreme authenticiteit te omarmen.

In 2012 besloot Patrick Theunissen met Dame Jeanne, waarmee hij in 2010 van start ging, de ommezwaai te maken van schuimwijnen naar Brut bieren. Na Brut d’Anvers, Brut d’Anvers ‘rozat’ en Brut sur lie lanceert hij in september zijn nieuwste productinnovatie ‘Dame Jeanne Brut Vintage 2017’.

Méthode champenoise


Bier transformeren tot een smaakvolle mousserende aperitiefdrank is geen sinecure. Dat weet zaakvoerder Patrick Theunissen van Dame Jeanne intussen maar al te goed. Hij heeft zich gespecialiseerd in het bottelen, klaren en ontgisten van Brut bieren volgens de traditionele methode (méthode champenoise) op basis van 100% natuurlijke ingrediënten gemaakt met lokale Belgische basisbieren en in eigen land gechampagniseerd.
De naam ‘Dame Jeanne’ verwijst naar de bolvormige fles die hobbybrouwers vaak gebruiken en naar ‘de Dam’ (Viaduct Dam) in Antwerpen waar de eerste productie plaatsvond voor die naar Brasschaat verhuisde.

Elk jaar vernieuwen


Patrick Theunissen: “Elk jaar pakken wij uit met een nieuw exclusief streekproduct. Vorig jaar was dat mosterd, pickles en zilveruitjes op basis van bier. In september brengen we als eerste in België een bourbon Brut bier uit met oak aging op fles, onze ‘Dame Jeanne Brut Vintage 2017’. Het gaat over een ‘limited edition’, 2500 flessen van 75 cl van een vol, fruitig complex Brut bier met een hint van bourbon, vanille en hout.”

Een kurk met houteneiken plug doordrongen van bourbon


Na een hergisting op fles van minstens drie maanden gebeurt het ‘champagniseren’ van het bier door het draaien van de flessen (remuage) en het ontgisten (dégorgement). Na het champagnisatieproces wordt de fles afgesloten met een kurk voorzien van een 40 gram houten plug gemaakt van de latten van eikenhouten vaten en doordrongen met 12 jaar oude Elijah Graig bourbon van de bekende Heaven Hill distillerie. Hiervoor werkte Patrick Theunissen samen met Oak Master in Spanje, gespecialiseerd in alternatieve kurken en met Tonnellerie Bossuet, een vooraanstaande artisanale tonnenmakerij in de Bordeaux streek. Met die speciale kurk bepaalt de klant zelf hoelang hij het bier verder laat rijpen en evolueren op de eik naar een nog rondere zachte smaak.

Wil je weten over het achtergrond verhaal? Kijk dan hier!

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.