Craftbeer in het historische Florence

12 september 2017 om 11:00

Klets met een Nederlander over Italië en het gaat al snel over pasta, pizza, mode, historische steden en uiteraard mooie rode wijnen. Craftbeer is geen onderwerp waar men op het eerste gezicht aan denkt als je zegt “Italië”, maar ondertussen zijn daar al bijna meer microbrouwerijen dan in Nederland te vinden! En waarom horen we daar dan niet zo veel over? René gaat vanuit Florence wat dieper in op dit onderwerp in zijn nieuwste blog.

Door René van den Berk

Voor het zoveelste jaar op vakantie in het prachtige Toscane krijg ik behoefte aan iets anders. Als bierliefhebber denk ik dan uiteraard als snel aan speciaalbieren, maar daarvoor moet ik in Italië toch echt even gebruik maken van grote vriend Google. Uiteindelijk kom ik via Ratebeer met de termen ‘Italy’ en ‘Firenze’ uit op Firenze Birra. Met een beetje inlezen kom ik erachter dat Firenze Birra één van de twee enige bierwinkels in Florence is. De winkel bestaat sinds 2004 en heeft een ruim aanbod in speciaalbieren. Ik zoek contact met de eigenaar Alessio Deplano en vriendelijk als hij is nodigt hij me uit voor een bezoekje.

Een craftbeer pareltje in een historisch mooie stad

Tijdens mijn bezoek raak ik met Alessio aan de praat over zijn liefde voor bier, zijn winkel en de craftbeerscene in Italië. De liefde voor bier is bij Alessio stiekem verbonden met Nederland. Hij is namelijk de zoon van een Italiaanse vader en Nederlandse moeder. Hij is daarom ook geregeld in Nederland om zijn familie te bezoeken. Ergens na zijn twingtigste is zijn liefde voor bier begonnen. Tegenwoordig combineert Alessio zijn bezoekjes aan Nederland graag met bijvoorbeeld een bezoek aan het Borefts bier festival.

Hoe het allemaal begonnen is…

Na zijn dertigste verjaardag komt dan eindelijk het idee een winkel te openen in de stad Florence, dit gaat niet zonder slag of stoot. Ten eerste is het vinden van een goede locatie voor een goede prijs in het centrum van de stad al flinke opgave. Na uitgebreid zoeken komt hij nabij het treinstation aan een pand dat vroeger een kinderkledingwinkel is geweest. Na flink wat werkzaamheden en het eigen maken van de zaak gaan in 2013 de deuren van Firenze Birra open.

Niet altijd even makkelijk

Alessio vertelt me over alle bieren die hij in zijn winkel heeft staan, waaronder uiteraard een groot aantal Italiaanse craftbieren. Florence Firenze BirraHij weet van alle brouwerijen en bieren wel iets, van sommige zelfs tot in detail. Wanneer hij de tijd vrij kan maken probeert hij deze brouwerijen allemaal wel eens te bezoeken.

Alessio vertelt, dat er op een zeker moment in het land wel zo’n 1000 brouwerijen waren. Veel brouwers starten in duo’s. Moet je denken aan broer en zus, beste vrienden, vader en zoon et cetera. Met vaak een kleine investering beginnen ze dan met een kleine brouwinstallatie. Een installatie waarmee zo’n 300 liter bier kan worden gebrouwen. Soms gaat het succes alleen zo snel, dat men al snel een grotere locatie en installatie nodig hebben. Door een combinatie van factoren loopt het dan voor de meeste stuk.
Van deze vele brouwerijen zijn er tegenwoordig  zo’n 100 die zeer succesvol zijn. Denk daarbij aan onder andere Birrifico Toccalmatto en BrewFist.

Hoe gaat het een winkelier dan af?

Neem een stad als Florence waar Alessio zijn winkel heeft. Zijn zaak bestaat 4 jaar, maar het is niet altijd makkelijk voor hem. Dit zit hem met name in het verkrijgen van zijn inventaris. Invoeren vanuit het buitenland is een gróót probleem. Alessio moet er bij verschillende leveranciers in Italië vaak aan begin van het seizoen als de kippen bij zijn om zijn slag te kunnen slaan. Gezien het soms een gok is hoe een nieuw bier aanslaat is het in de gaten houden van de houdbaarheidsdatum heel belangrijk. Daarentegen heeft Allessio ook hele leuke en kleine successen sinds zijn bestaan, zo komt bijvoorbeeld één van de bestuursleden van voetbalclub Fiorentine om de week wel langs om een voorraadje in te slaan!

Pareltje in een historische stad

De conclusie is toch wel dat Alessio een Italiaan is met een ontzettend grote liefde voor bier. Hij steekt veel energie in ontwikkeling en om van alle brouwers, brouwerijen, brouwproces en andere kleine feiten op de hoogte te zijn is hij dagelijks tot laat in beweging.Het aanbod van zijn winkel is divers waaronder ook is er een sectie van onder meer Noorse-, Nederlandse-, Belgische- en andere Europese brouwers.
Ben je de komende tijd voor een citytrip of lange vakantie in Toscane? Mis je je craftbeer zo erg. Bezoek dan zeker een keer Firenze Birra. Vertel wat je voorkeur is en Alessio zal je uitgebreid advies

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.