Constant Keinemans: ‘Het wordt tijd dat de jonge honden het overnemen’

16 maart 2016 om 17:26

“Het waren onwijs mooie jaren. We hebben met zijn allen veel bereikt. En ja, het voelt wel raar nu ik achter de tafel vandaan ben.” Constant Keinemans heeft vandaag de voorzittershamer van het Klein Brouwerij Collectief overgedragen aan Michel Ordeman. “Het is goed geweest. Het wordt tijd dat je jonge honden het overnemen.”

Het is 3 maart 2003 als 32 kleine brouwers het Klein Brouwerij Collectief, kortweg KBC, oprichten. Constant Keinemans start als penningmeester. Hij is de kartrekker. Samen met collega-bestuursleden en alle leden neemt hij de uitdaging aan de kleine brouwers goed op de kaart te zetten. “Aanvankelijk werden we nauwelijks serieus genomen. We hebben met z’n allen heel hard geknokt om iets goed neer te zetten. Vandaag telt het KBC 155 leden en binnen de bierwereld is het KBC zeer zeker een club die gehoord en gezien wordt. Dat hebben we toch mooi bereikt!”, aldus de langstzittende voorzitter in de KBC-geschiedenis.

Hygiënecode

Gevraagd naar de hoogtepunten de afgelopen dertien jaar blijft het even stil. “Pfoeh, dat zijn er zoveel geweest. Denk aan de enorme groei van het aantal leden, of de prachtige bier-kaas brochure, de Open Brouwerijdagen, de Week van het Nederlandse Bier. Als ik één moet uitlichten dan is het toch de hygiënecode. Dit is een project dat Fer Kok, brouwer van De Prael en ik hebben getrokken. Elk levensmiddelenbedrijf heeft een hygiënecode nodig. Dat is lastig en ingewikkeld en vergt veel tijd. Wij hebben een hygiënecode opgesteld, die geschikt is voor alle kleine brouwers. Daarmee hebben we onze leden echt ontzorgd.”

Saamhorigheid

Het zit al in de naam besloten: het Klein Brouwerij Collectief. “Ja, het is een echt collectief. Er is veel saamhorigheid en we doen veel voor elkaar en met elkaar. Dat is basis van onze club. We zijn begonnen om de kleine brouwers op de kaart te zetten. Hun belangen moesten gehoord worden. Die fase hebben we nu achter ons. Het is nu aan de jonge generatie om het Klein Brouwerij Collectief de volgende fase in te leiden, waarbij verdere professionalisering belangrijk is.”

Michel Ordeman

Constant Keinemans heeft afscheid genomen tijdens een drukbezochte algemene ledenvergadering van het Klein Brouwerij Collectief in het proeflokaal van de Brouwerij Vandeoirsprong in Oirschot. De nieuwe voorzitter is Michel Ordeman, bekend van Jopen Bier uit Haarlem. Dat was voor niemand verrassing. “We hebben hier geruime tijd naar toe gewerkt. En nu het zover is, geeft het toch nog een raar gevoel. Maar het was een onwijs mooie periode; echt onwijs!”

Keinemans blijft achter de schermen actief als adviseur. Daarnaast runt hij het succesvolle bedrijf Brouwtechniek, dat bierbrouwers van een bierbrouwinstallatie voorziet.

Ledenvergadering KBC

Ledenvergadering KBC