Brugs Bierfestival goed voor dosis keuzestress

7 februari 2017 om 00:31

Het grote voordeel van het wonen aan de grens met België is, dat je grenst aan een land met een geweldige biertraditie. Toen op Bierista.nl geen spoor te bekennen was van het Brugs Bierfestival, voelde ik me dan ook geroepen om een bezoek te brengen en dit te promoten op de site. Samen met vrienden togen we naar Brugge om de sfeer en het bier te beleven.

door Marco Anceaux

Allereerst, het Brugs bierfestival is niet te vergelijken met een Nederlands bierfestival. Op dit festival zijn maar liefst negentig brouwers aanwezig die meer dan 450 bieren presenteren. Het is me niet gelukt om ze allemaal te proeven en dit leverde dus veel keuzestress op.

Lijstje

Het festival kun je goed voorbereiden. Op de website staan de brouwers en bieren vermeld en kun je een eigen lijstje samenstellen. Ook na het proeven kun je een rating geven aan de bieren. Een goede voorbereiding is het halve werk en met een lijstje ga ik zondag op pad.

Fantastische locatie

De locatie is meer dan fantastisch; De Brugse Anonieme Bierproevers (BAB) hebben het festival voor de tiende keer georganiseerd in het Belfort van Brugge en op de daarvoor gelegen Markt. Het Belfort stamt uit de 14e eeuw en diende eeuwenlang als markthal voor de Vlaamse lakenindustrie. Een bierfestival in deze ambiance is meer dan bijzonder en plaatst het degusteren van bijzondere bieren in een extra historische dimensie.

Genieters met rode wangetjes

Het publiek dat voorbij schuifelt is gemêleerd. Studenten wisselen af met hipsters en studentikoze vriendengroepen. Jong en oud is aanwezig. Ondanks de koude februari maand worden ook bezoekers gespot in korte broek , iemand loopt rond met een hoed van ‘delirium tremens’ en verder zien we vooral tevreden genieters, veelal met rode wangetjes. Bier proeven is immers topsport! Ook lopen er mysterieuze monniken rond in een witte pij.

Westvleteren

Bij binnenkomst in het Belfort krijgen we een glas en 5 muntjes. Dat wordt keuzes maken. Aan het einde staat de Sint Sixtus, bekend van het legendarische Westvleteren. Ik neem me voor dat ik deze megaproeverij hiermee afsluit. Eerlijk gezegd had ik me voorgenomen om de geproefde bieren te rapporteren, maar met een vriendengroep die ook van elkaar proeft, daar is geen beginnen aan!

Dit zijn de bieren die zijn bijgebleven en die aan bod zijn gekomen:

Gageleer superior dark

Je kan een festival slechter beginnen! We proeven donkere mouten, geroosterd met tonen van karamel en honing. De toegevoegde gagel geeft een aparte smaak aan dit bier.

Bryggja

Deze blonde tripel van 8,5 is lekker bitter. Gebrouwen van 4 soorten hop werd dit bier verkozen tot beste hobbybier van België in 2012.

Moat

Deze blonde/amberkleurige rakker van 6,5% verrast door smaak en kracht. War een explosie in de mond! Veel kruiden met tonen van lychee, één van de ontdekkingen vandaag!
Ter Dolen donker
Een zacht donker abdijbier van hoge gisting van 7,1%, gebrouwen met 3 soorten mout en 2 hopsoorten met toevoeging van lichte en donkere kandijsuiker. Klinkt mooi, maar valt nauwelijks op tussen al het andere smaakgeweld op deze dag.

Boscoli

Terwijl ik de donker Ter Dolen probeer, komt een vriend aan met dit fruitige witbier van slechts 3,5% Een groter contrast is haast niet mogelijk! Maar brouwerij het Anker speelt wel een beetje vals, want “toegevoegd fruitsap” (volgens het etiket) is niet volgens de regels van de brouwkunst.

Preapris Quadrupel

Het donkere etiket van dit bier zorgt al voor bepaalde verwachtingen en die worden waargemaakt! We proeven gebrande mout, karamel, donker fruit en vanille. In april 2011 werd dit bier van 10% verkozen tot beste hobbybier van België. Wederom een aanrader!

Westvleteren 12

Als dit bier op een festival wordt geschonken, kun je niet anders dan hiermee afsluiten. Jarenlang het beste bier ter wereld en alleen te verkrijgen aan de poorten van de brouwerij. Ook op dit festival mag men slechts één consumptie proeven van dit bier van 10,2% Het bijna zwarte bier geeft een complexe explosie in de mond. Al is het ook gewoon bijzonder dat het hier te krijgen is. Daar ben ik eerlijk in.

Na het proeven van alle bieren rest ons slechts de conclusie dat we niet alles hebben geproefd en we volgend jaar dus zeker weer genoodzaakt zijn om een nieuwe steekproef te nemen!