In Brouwhotel Parkzicht staan de glazen brouwketels uit Heumen!

3 maart 2018 om 08:00

We moeten nog even geduld hebben maar het lijkt er op dat de deuren van Brouwhotel Parkzicht in mei kunnen openen. Bierista Dennis dook daarom eens dieper in de ontwikkeling van dit bierige hotelconcept in het Groningse Veendam.

Hotel Parkzicht

In 1931 opende de overgrootvader van Appie Weij Hotel Parkzicht in Veendam. Appie zelf is inmiddels zelf eigenaar maar begon 32 jaar geleden als glazenhaler in het hotel. In 2004 werd hij mede eigenaar om vervolgens in 2011 het hotel in het centrum van Veendam zelf te runnen.

Zo’n 6 jaar geleden bezocht Appie een beurs in Duitsland en kwam daar een kleine brouwinstallatie tegen. In Duitsland komen combinaties van gastronomie en een brouwerij al langer voor. “Dus waarom in Nederland ook niet”, was de gedachtegang van Appie. Het is de bedoeling dat dit voor Nederland unieke concept in mei de deuren zal openen.

Glazen brouwketels

Brouwhotel Parkzicht wil graag een nieuwe doelgroep aanboren maar het hotel is ook voor de “gewone” bezoeker toegankelijk. Het brouwhotel krijgt een brouwinstallatie met 2 glazen brouwketels. Deze unieke brouwketels komen uit het Gelderse Heumen van de voormalige brouwerij de Graaf van Heumen die vorig jaar haar deuren sloot. Nederlands enige glazen brouwinstallatie met koper beslag komt naar Veendam. En of dat nog niet uniek genoeg is wordt deze brouwinstallatie in het restaurant met open keuken geplaatst en kunnen de gasten op deze manier dus altijd een kijkje in de ketels nemen.

De brouwketels zijn straks vanaf de straat en vanuit het cafe duidelijk zichtbaar voor het passerende en bezoekende publiek. Het vergisten, lageren van de bieren vindt plaats op een aangrenzend gedeelte. Dat is vanuit de brouwerij zelf niet te zien, maar wel vanaf het Museumplein. Het grote voordeel hiervan is dat de brouwzaal kan worden uitgebreid met een proeflokaal waarin plaats is voor ruim voldoende gasten.

Bier brouwen

Jacob Melessen van brouwatelier Melessen in Veendam wordt de brouwmeester en Appie Weij gaat hem daarbij helpen. Daarnaast zal Appie zich ook over de marketing ontfermen. In overleg met Jacob gaat het brouwhotel dus hun eigen bieren brouwen, altijd met een link naar de veenkoloniën. De nieuwe brouwerij krijgt een capaciteit van 1000 liter per brouwsel. Denk bijvoorbeeld aan ruimte voor streekbieren als Tammo’s Blond en Adriaans Tripel. Maar ook een mooi fris en streekgebonden Wietbier! Dat wil je toch een geproefd hebben?!

Be Wever

De bieren van het brouwhotel worden gebrouwen onder de merknaam Bogdike. Deze naam is een vernoeming naar een culturele organisatie als een eerbetoon voor Be Wever. Wever is de oprichter van de organisatie en is begin 2017 overleden. Be Wever was begin jaren 90 de eerste persoon die in Oost Groningen speciaalbieren introduceerde door het organiseren van proeverijen in zijn proeflokaal ’t Aaierdoppie.

Er zijn ideeën te over om dit concept tot een succes te brengen. Zo zijn er plannen om excursies en bierwandelingen te organiseren. Ook willen de ondernemers uiteindelijk een eigen bierfestival organiseren. En hoe fijn is dat allemaal als je dan ook gewoon kunt overnachten?!

Maar eerst de verbouwing afronden en zorgen dat het bier brouwen van start kan gaan. En dan rustig uitbreiden. De bedoeling is om uiteindelijk de interesse te wekken bij de liefhebbers van speciaalbieren in binnen-, maar ook zeker het buitenland. Als alles volgens planning verloopt wordt de brouwerij eind mei van dit jaar officieel geopend. Wij kijken in ieder geval ontzettend uit naar de komst van Brouwhotel Parkzicht aan het Museumplein in Veendam!

Door Dennis Hofman

Blijf op de hoogte van de ontwikkeling via Facebook!

Coming soon! Bogdike Dutch Craftbeer by Brouwhotel Parkzicht.

Geplaatst door Hotel Parkzicht op zondag 25 februari 2018

Foto Brouwketels Parkzicht door Harry Pinkster.