Brouwerij van de Week | Meantime Brewing

28 mei 2018 om 10:00

Een nieuwe week, betekent een nieuwe brouwerij in de spotlight. Deze week gaan we voor een prachtige brouwerij in de Londense wijk Greenwich. Het verhaal van deze brouwerij gaat nog niet zo heel lang terug, maar is tegenwoordig een absolute klassieker in de Engelse biercultuur te noemen! De ‘Brouwerij van de Week’ is dit keer; Meantime Brewing. 

Biercultuur verrijken

Na jarenlang voor andere mensen te hebben gewerkt, en door heel Engeland zo’n 13 brouwerijen te hebben opgezet, vond Alastair Hook het in 1999 tijd het heft in eigen handen te nemen. Als voorvechter en belangrijke spil in de Engelse craftbier revolutie had hij vrijwel alles al gezien en wilde de Engelse biercultuur nog een stukje verrijken. Dat was voor hem hét moment om zijn eigen brouwerij op te starten: Meantime Brewing. Het brouwen van zijn Meantime bieren begon in de brouwerij naast de Charlton Athletic voetbalvelden. Daarna verhuisde Meantime Brewing naar de Londense wijk Greenwich, waar de brouwerij nog steeds gevestigd is.

Terug naar de basis

De eigenzinnige Alastair leerde brouwen op de Heriot-Watt University in Edinburgh. Na deze studie vergaarde hij nog meer brouwkennis aan de Universiteit van München. Tot 2010 is hij met van alles druk geweest om de brouwerij te draaien, behalve zijn uiteindelijke passie; bierbrouwen. Bij het runnen van een brouwerij komt natuurlijk veel meer kijken dan alleen het brouwen van de bieren. Vooral met een missie als die van Alastiar, namelijk goed bier verkrijgbaar maken voor iedereen.

In 2010 ontmoet Alastair Nick Miller van Miller Brands. Nick sluit aan als CEO en besluit het anders aan te pakken. Alastair kan terug naar de basis en is sindsdien brouwmeester in de brouwerij, terwijl Nick zich als CEO bezighoudt met het runnen van de brouwerij. Zijn missie is van Meantime de nummer 1 craftbierbrouwerij van Groot-Britannië te maken. De brouwerij produceert vanaf dat moment ruim 50.000 hectoliter bier per jaar met een capaciteit van maar liefst 120.000 hectoliter bier. En de productie groeide sindsdien met ruim 60% per jaar. 

Moed en passie

Moedig zijn zit deze brouwerij in het bloed. Niet alleen de start, maar ook de bierrange zelf en de groei van de brouwerij waren niet zo verlopen zonder het nodige portie moedigheid. De recepten van de bieren zijn vele malen achter elkaar doordacht en in de loop der tijd zijn ze aldoor verbeterd en aangescherpt. Het assortiment dat nu staat, bevat een zeer goede balans en krachtige smaken. Goed bier is nu dus echt verkrijgbaar voor iedereen, precies zoals oprichter Alastair het ooit voor zich zag. Ook CEO Nick heeft dit altijd in zijn achterhoofd gehouden toen hij de brouwerij liet groeien. Het veranderen van het beeld rondom bier en verbeteren van de smaak van bierdrinkers, heeft volgens hem een mooi groeiverhaal nodig.

Overname perikelen

In 2015 werd de brouwerij overgenomen door SABMiller, een van grootste brouwerijconcerns ter wereld. Maar in november van dat jaar maakt SABMiller alweer bekend dat zij een aantal brouwerijen, waaronder Meantime gaat verkopen in aanloop naar de overname door AB InBev. In april 2016 werd Meantime Brewing dan ook overgenomen door het Japanse Asahi. Dit concern is ook het moederbedrijf van onder andere Peroni en Grolsch. In Nederland worden de bieren van Meantime dan ook door Grolsch in de markt gezet.

Greenwich at heart

In de brouwerij in Londen wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technologieën. Je loopt hier tegen de nieuwste schermen, snelste robots en mooiste apparatuur aan. Dit alles om jaarlijks zo’n 40 verschillende bierstijlen te brouwen. De brouwerij stimuleert haar brouwers dan ook actief aan de slag te gaan met het brouwen van innovatieve bierstijlen en smaken. Niet alleen innovatie is belangrijk bij Meantime, ook de lokale maatschappij en ontwikkeling staan hier hoog in het vaandel. De brouwerij werkt dan ook met een hele hoop Londense leerlingen om op deze manier de wijk Greenwich iets van zichzelf terug te geven.

Meantime Brewing

Foto’s Grolsch World

Meantime bieren

De collectie van Meantine Brewing bestaat uit een aantal core-bieren zoals de London IPA, London Wheat Beer, Chocolate Porter en Yakima Red. Daarnaast brengen zij eens in de zoveel tijd een specialty bier uit en is er een heuse ‘Pilot Series’ met bijzonder bieren zoals Born Hoppy en ‘Feisty Cali Belg’. Je komt deze bieren in Nederland nu ook steeds vaker tegen in zowel slijteren, online shops, horeca maar ook supermarkten. Veel smaken van Meantime bieren zijn zo eigenzinnig dat het geen allemansvrienden zijn, maar juist prachtig om te ontdekken. Maar de range aan bieren is dusdanig groot, dat er voor iedereen wel iets tussen zit!

Wat dacht je bijvoorbeeld van de Table IPA van 3,5% of een heuse Salted Caramel Porter? Meantime Brewing laat je verbazen! Bekijk hier alle bieren van Meantime of ga naar het Youtube-kanaal voor Bierista expertreviews!