Brouwerij van de Week | Meantime bieren ook in blik!

1 juni 2018 om 08:00

Je ziet de Londonse brouwerij Meantime op steeds meer plekken in Nederland verschijnen. Als zusterbedrijf van Grolsch binnen de Japanse Asahi groep, krijgen deze bieren sinds afgelopen jaar steeds meer bekendheid in ons land. De smaakvolle Engelse tonen in de bieren van deze brouwerij lijken de Nederlanders behoorlijk aan te spreken. Maar wist je dat de bieren van Meantime ook in blik verkrijgbaar zijn?

Afvullen in blik

Drie bieren van de Londense brouwerij worden sinds kort ook afgevuld in blik. Een logische stap in de weg van deze vooruitstrevende brouwerij. Toch geeft de uitstraling en stijl van Meantime je het idee dat je met een eeuwenoude brouwerij te maken hebt. Maar niets is minder waar. In het artikel dat wij eerder deze week publiceerden lees je daar meer over!

Zoals gezegd levert Meantime nu dus ook drie bieren in blik. De London Lager, London Pale Ale en Yakima Red schitteren in mooi vormgegeven blikverpakkingen. Kijk eens naar de bovenkant, ook zwart! Bier in blik is een ontwikkeling die we in bierland de laatste jaren steeds vaker tegenkomen. Uiteindelijk is het beste verpakkingsmateriaal voor bier ook echt blik. Toch heeft deze manier van verpakken van oudsher geen goede naam, en wordt het vaak geassocieerd met een bliksmaak en bier voor zwervers. Maar dat is echt al lang achterhaald!

Kwaliteit, smaak en duurzaamheid

Steeds meer brouwerijen stappen over op blik. Blik brengt namelijk verschillende voordelen met zich mee. Zo laat een blikje bijvoorbeeld geen licht door, wat de kwaliteit van het bier ten goede komt. 

Probeer het maar eens, zet een bier in blik een aantal dagen in de vensterbank samen met hetzelfde bier in een flesje. Zet ook een flesje bier in de koelkast. Na een paar dagen open je het flesje uit de koelkast voor een slok, daarna het flesje uit de vensterbank. Je proeft wel degelijk een groot verschil. Pak nu het blikje er maar bij. Op de temperatuur na, en daardoor ook lichtjes in de geur, proef je je maar weinig verschil. Heeft het flesje bier in de volle zon gestaan? Dan ruik je al snel een heel herkenbare geur.. Kattenpies! Pak dus maar snel dat blikje er weer bij!

Daarnaast komt er bij bier in blik, minder zuurstof bij het bier. Flesjes bier zijn zoals je kunt voorstellen, minder goed afgesloten van de buitenlucht. Al helemaal als er een schroefdop op zit. Blikjes worden afgevuld en direct geseald. Daardoor is de verpakking luchtdicht tot het moment van openen. De smaak van het bier blijft zo dus vele malen beter behouden.

Meantime blikken

Meantime blik

Big Al met zijn Meantime bieren in blik | Instagram

De blikjes van Meantime zijn gevuld met hardlopers van de brouwerij. De London Lager is een karakteristiek en subtiel bier met 4,5% alcohol. Tonen van citrus en soepele, granige smaken. Deze frisse dorstlesser smaakt bijvoorbeeld lekker bij een salade, gegrild kippetje en romige, jonge kazen. In blik perfect om op een warme dag mee te nemen naar het park bijvoorbeeld!

London Pale Ale bevat 4,3% alcohol en is gebrouwen met Amerikaanse hoppen. Hierdoor heeft het bier een mooie citrusachtige smaak gekregen. Een licht bittertje om de frisheid te behouden en hinten van mint, gras en fruitigheid. Combineer hem met een stukje witvis en je zit zonder twijfel ultiem te smullen!

Dan last, but certainly not least! De Yakima Red. Ondanks het lage alcoholgehalte van 4,1% is deze Amber/Red Ale erg smaakvol. Het bier is gebrouwen met vijf verschillende Amerikaanse hopsoorten uit de Yakima Valley. Dit zorgt voor de eigenzinnige citrustonen in dit bier. Daarnaast is er een melange aan moutsoorten toegevoegd dit het bier zijn warme kleur heeft gegeven. Wat dacht je van een lekker gegrild stukje vlees van de barbecue bij dit bier? Hartstikke handig vanuit blik!