Brouwerij Noordt, daar gaat het net even anders

25 april 2016 om 20:27

Van de tap naar de brouwketel. Het is een beetje de omgekeerde volgorde. Niet voor Peter Rouwen van Brouwerij Noordt. Voor hem was het logische stap. Maar ja, hij is ook de man uit Rotterdam die zich bij alles afvraagt of het ook anders kan. 

Echte Rotterdammert

Peter Rouwen is zo mogelijk nog Rotterdamser dan Ketelbinkie. Achter de bar van de Ballentent leerde hij de halve wereld en heel Rotterdam kennen. Om mooie verhalen zit hij dus nooit verlegen. Anekdotes genoeg, de één nog sappiger dan de andere. Gelachen werd er, gehuild ook. Mooie tijden, maar op zeker moment is het genoeg. Het geklaag van de gasten, de fysiek zware arbeid, de lange dagen, Peter was er helemaal klaar mee.

Belgische schoolbanken

Abraham had hij al gezien toen hij definitief besloot het roer om te gooien. En dan hebben we het niet over half werk. Al geruime tijd droomde hij van een brouwerij. Een goudgele rakker tappen is wel even wat anders dan een bier brouwen. Dat besefte hij zich ook. Hij nam plaats in de Belgische schoolbanken waar hij zich de fijne kneepjes van het brouwersvak eigen maakte.

Van dieseldampen tot hoparoma’s

Beetje laat voor een drastische carrièremove was het zeker. Achteraf gezien had hij het al veel eerder moeten doen. Het plezier in bier kende geen grenzen. Fietsend door zijn stad fantaseerde hij al hoe hij roerend in zijn eigen ketels het ene na het andere bier zou brouwen. Tijdens zijn ritjes door de stad transformeerden de dieseldampen van de schepen op de Maas telkens in denkbeeldige hop- en moutaroma’s.

Brandweerkazerne

Met de bierkennis en het diploma op zak fietste het een stukje lekkerder. Helemaal fluitend sprong hij op zijn tweewieler toen hij na een lange zoektocht de droomlocatie voor de ketels had gevonden. Zoals zo vaak komt de juiste oplossing op een onverwacht moment. Zo was het hier ook. Een oude brandweerkazerne, op nog geen anderhalve kilometer van de Coolsingel en aan de Rotte, daar moest het gebeuren!

Het moet anders

Het bier- en brouwvirus had Peter helemaal in zijn greep. Als een spons nam hij alles in zich op. Hij  bezocht brouwerijen, sprak met kenners. En waar anderen helemaal enthousiast raken van al dat moois en lekkers bleef Peter kritisch. Waarom gebeurt bijvoorbeeld het schroten – het pletten – van de mout niet in een gesloten circuit? In alle brouwerijen kwam er tijdens dit proces een bult stof vrij. Die stof is zo fijn, daar kun je niet tegenop met je zwabber en je natte doek. En dan loop je het risico op schimmels tussen de brouwketels. Nee, Peter wilde het anders. In zijn brouwerij moest dat anders. Zo ontstond het gesloten schrootcircuit.

Brouwerij Noordt

Brouwerij Noordt

Zo ging het niet alleen aan de voorkant van het brouwproces. Bij elke stap, bij elk apparaat en instrument vroeg de Rotterdamse brouwer zich af of het niet anders kon. Het resultaat is een unieke brouwinstallatie. Peter moest er een paar keer voor naar de bouwers in China vliegen, maar nu is alles naar zijn zin.

Op volle toeren

De brouwerij draait sinds juli 2015 op volle toeren. In Rotterdam is het bier van Brouwerij Noordt een begrip. Het bier wordt geschonken in tal van horecagelegenheden en is te vinden in diverse winkels en supermarkten. Niet alleen het bier wordt gewaardeerd, ook de strakke vormgeving op transparante labels is net even anders dan veel collega-brouwers het doen. En dat werpt zijn vruchten af. Binnen een jaar nadat er voor het eerst bier gebrouwen werd in de oude brandweerkazerne behaalde Brouwerij Noordt de eerste medailles tijdens de Dutch Beer Challenge, een prestigieuze wedstrijd waarbij bierdeskundigen de beste bieren van Nederland kiezen.

Goed gemutst

De nacht voor de Dutch Beer Challenge had Peter het slecht. Hij kon de slaap niet vatten en bleef maar woelen. Opmerkelijk want normaal is er vrijwel niet dat hem uit het lood brengt.  Peter Rouwen is een echt mensen-mens en loopt altijd goed gemutst en ontspannen door de brouwerij. Altijd is hij bereid mensen te ontvangen en vertelt hij over zijn passie. Of het nu de buren zijn, die komen informeren over een aanstaand evenement of het is de Rotterdamse chef Herman den Blijker, Peter vindt het heerlijk als er mensen over de vloer komen, ongeacht wie.

Pondje kaviaar

En wie de deuren open zet, komt voor bijzondere verrassingen te staan. Zo komt op een dag een goede vriend binnenwaaien met een pond kaviaar. Deze delicatesse is wel aan Peter besteed. Even aarzelde of Peter zich helemaal te buiten zou gaan aan de visseneieren. Dat zou een mooie avond worden, maar waarom zou hij het niet anders doen? Bijvoorbeeld er een bier van brouwen? Dat was volgens de boeken nog nooit gedaan. Reden voor Peter om het juist wel te doen. Zo is een van de speciale bieren van Brouwerij Noordt – de Caviar Stout – ontstaan. Dit is één van de vele eenmalige brouwsels en experimentele bieren, die in de Rotterdamse ketels worden gebrouwen. Voor elke brouwer is dit pure vreugde: naast je vaste assortiment bieren aparte, experimentele bieren kunnen brouwen al dan niet samen met andere brouwers of bekende bierlustige Rotterdammers.

Proeflokaal

Een droom is in vervulling gegaan voor Peter. Hij leidt het leven waarvan hij droomde toen hij achter de toog stond. Dromen blijven er altijd. Zo wordt er nu gewerkt aan een Proeflokaal in de brouwerij. Hier wil Peter straks gasten zijn bieren laten proeven. Niet in de rol van kastelein, maar natuurlijk in de rol van brouwer. Want als het aan Peter ligt hoeft die rol de komende jaren niet anders te worden.

Samenwerking met chef Herman den Blijker

Samenwerking met chef Herman den BlijkerBrouwerij Noordt,