Van Groningse drukkerij naar brouwerij Martinus

17 oktober 2017 om 11:30

Op het moment dat de vraag om drukwerk kleiner werd, werd de vraag naar speciaalbier groter. Vandaar dat toenmalig eigenaar, Albert-Jan Swierstra van drukkerij Het Grafische Huis besloot om te stoppen met zijn bedrijf. Alle inboedel werd verkocht en op de plaats waar 20 jaar lang drukpersen stonden kwamen brouwketels. Brouwerij Martinus was een feit.

Door Dennis Hofman

Uitzicht over de stad

Swierstra heeft nu van zijn hobby zijn werk gemaakt. “Van de ene ambacht naar het andere.” Swierstra wil graag zijn steentje bijdragen om Groningen op de kaart te zetten als bierstad. En dat lukt aardig. Het hele gezin helpt mee. Zoon Martijn is de brouwer en ook mevrouw Swierstra, Henriette, helpt overal waar kan. De twee andere zonen Emiel en Vincent nemen regelmatig plaats achter de tap. De brouwerij ligt op een steenworp afstand van de Grote markt van Groningen en heeft naast een proeflokaal ook een restaurant. Vanaf het dakterras, wat het eindpunt van rondleidingen is, heb je een prachtig uitzicht op de Martinitoren.

Martinus = Groningen

Martinus heeft een duidelijke band met Groningen, dat merk je aan alles. Een aantal bieren van de brouwerij zijn in naam ook verbonden met Groningen. Het lekkere frisse witbier, de 1717, die ter nagedachtenis van de stormvloed van Groningen is gebrouwen. Het Groninger pale ale, nuchter, moet het karakter van Groningen weergeven. De supercomputer Watson van IBM  analyseerde honderdduizenden proefnotities over bieren om zo te bepalen welk karakter bij Groningen past. Voor de herfst komt Martinus met het herfstbok, de 5e klok. Dit zachte, heldere, soepele en subtiele bokje dankt zijn naam aan de 5e klok van de Martinitoren. Deze 5e klok heet op zijn beurt weer Martinus.

Al met al is brouwerij Martinus een aanwinst voor de Groninger (speciaal)bier cultuur. Dus ben je een keer een weekend in Groningen denk dan ook even aan Martinus. Want Martinus is meer dan alleen speciaalbier. Het is een beleving met live muziek, lekker eten, proeflokaal, rondleidingen en dus speciaal met bier.