Brouwerij Kraftbier in Tilburg komt lekker op stoom

10 april 2017 om 17:50

Bij het binnentreden van Brouwerij Kraftbier is Rob van den Meijdenberg druk bezig met het afvullen van zijn witbier Witte G’ijt. Al meteen volgt een aangenaam en gepassioneerd gesprek over zijn grote liefde: het brouwen van bier.

door Mark van Bergen

De ex-marketeer begon ooit als hobbybrouwer, leerde de brouwkunst van zijn leermeesters Bernard Smits van Reuzenbieren en Erik Bouwman van Klein Duimpje. Deze heren zijn allebei gepokt en gemazeld in de brouwerswereld en gaven hem alle adviezen die hij nodig had.

Klein Duimpje

In februari 2015 zette hij de eerste stap: hij richtte zijn eigen brouwerij op. In die tijd brouwde hij telkens zo’n 500 liter per maand in de bijkeuken van zijn ouders. Dit werd in zijn ogen iets te onoverzichtelijk en na een tijdlang gebrouwen te hebben bij onder andere Sint Servattumus en Klein Duimpje, ging hij op zoek naar een pand waar hij zijn eigen ‘warme brouwerij’ kon starten. Deze zoektocht resulteerde in Bank 15, een oud-kantoorpand aan de Spoorlaan in hartje Tilburg, waar verschillende startende ondernemers de kans krijgen een podium te bouwen en elkaar te inspireren.

Witte IPA

Rob kocht de brouwinstallatie over van Brouwerij Klein Duimpje en ging in november 2016 aan de slag met zijn grote droom: zijn eigen brouwerij in het centrum van Tilburg. De grote stap was gezet. Hij brouwt een groot gamma aan bieren, per maand zo’n 2000 liter. Zijn vaste lijn bestaat uit zijn paradepaardje Grôôte Kwèèk (Zwaar Blond), een Saison (Maotje), Red Ale (Dieje Rôoje), Tripel (Het Witte Kasteel) en een Witte IPA (Schôôn Mèdje). Deze laatste is één van de weinige Nederlandse White IPA’s en is geïnspireerd op de Chainbreaker van Deschutes Brewing in Oregon, V.S.

Seizoensbieren en projectbieren

Verder maakt hij seizoensbieren en af en toe wat ‘projectbieren’. Het liefste klassieke bierstijlen bieren voor iederen, maar dan wel met een ‘twist’. “Mijn Tripel moet herkend worden als Tripel, maar moet wel een beetje spannend zijn”, aldus Rob.

Zijn bieren zijn vooral in Tilburg en omgeving te koop. Zijn ambitie op dit moment is om de grote vraag naar zijn bier te kunnen beantwoorden, zodat zijn afnemers ervan op aan kunnen dat er altijd Kraftbier beschikbaar is. Uitbreiden staat nog niet op de planning, hoewel hij ideeën genoeg heeft met betrekking tot zijn projectbieren. “En dat zijn dingen die ik zelf leuk vindt”, voegt Rob toe. “En hopelijk slaat ’t aan bij de liefhebbers”.

Binnenkort komen een aantal van zijn projecten uit. Op Bierista.nl houden we je uiteraard op de hoogte.