BrouwBrood maakt brood van Oedipus bier

13 oktober 2017 om 10:00

Nederlandse start-ups zijn booming. Al enige tijd timmert een groot aantal innovatieve bedrijven aan de internationale weg. Ook twintigers beginnen vaker hun eigen bedrijf en bier komt daar steeds vaker bij kijken, zoals bijvoorbeeld bij Brouwbrood dat brood maakt van Oedipus bier.

BrouwBrood

De nog jonge neurobiologie-studente Laila Blömer (23) is al een tijd bezig met haar eigen vernieuwende start-up: BrouwBrood. Deze begon ze een tijdje geleden naar aanleiding van een studieopdracht, samen met medestudenten Mathijs, Sophie Louise en Laurens. Met de start-up combineren zij innovatie en duurzaamheid. BrouwBrood maakt bijzonder brood van bierbostel, een restproduct dat overblijft na het bierbrouwproces. Brood gemaakt van bier: behoorlijk next level. ,,Duurzaam en innovatief ondernemen hoeft niet moeilijk te zijn.”

Oud proces, nieuwe manier

Volledig vernieuwend is de productie van bierbostelbrood volgens Laila niet. ,,Het is een oud proces, maar met een nieuwe manier van werken.” De studenten lazen een artikel uit de 17de eeuw over het gebruik van bier en brood en merkten op dat het momenteel niet veel meer wordt gedaan. “We zijn het vergeten, want honderden jaren geleden maakten mensen zelf ook al bier, waarvan later ook brood werd bereid. Maar bier heeft een ander brouwproces, het bier van tegenwoordig is veel geconcentreerder.”

The Making of Brouwbrood

Als een échte moderne start-up, brengt ook BrouwBrood meerdere industrieën samen. Ze brengen horeca, brouwerij en bakkerij bij elkaar. De jonge ondernemers werken namelijk samen met brouwerij Oedipus uit Amsterdam-Noord.

Het proces is best complex. De brouwerij start met water en geplet graan (mout), de granen, bijvoorbeeld gerst, worden vervolgens geplet in een machine en worden daarna verhit tot ongeveer 80 graden. Door het verhitten lossen de suikers op in het water. Dit water wordt ‘wort’ genoemd en vormt de basis van het bier. De overgebleven granen, waar nog maar weinig suiker in zit, worden uit het proces gefilterd. Uiteindelijk worden de overgebleven granen afgekoeld en krijgen ze een natuurlijke behandeling zodat ze hun tweede leven in brood kunnen beginnen. Als de granen in de juiste hoeveelheden zijn verdeeld, zijn ze klaar voor de bakker. Zie hier: the making of BrouwBrood.

Hoe smaakt het?

Volgens Laila Blömer smaakt BrouwBrood heel vezelig, aards, scherp en niet per se bitter. “Je moet veel kauwen als je ons brood eet omdat het zoveel vezels bevat. Zeker geen standaard lekkernij. Overigens zijn veel vezels dan weer erg gezond. Een verantwoord soort brood is het dus zeker.

Dichtbij huis

Waar veel andere Nederlandse start-ups, zoals WeTransfer en Catawiki inmiddels ook internationaal succes boekten, blijft BrouwBrood het dichtbij huis zoeken. “Dan wordt er altijd gezegd: ‘denk eens groot.’ We willen het juist lokaal houden. We zijn jong en onervaren en willen iets neerzetten waar Amsterdam van profiteert.” Inmiddels verkoopt de jonge onderneming haar boord dan ook al op veel verschillende plekken in de hoofdstad.

Gewoon doen!

“We hebben geen miljoen nodig, we zijn pas net begonnen.” Ook in dit opzicht is de Amsterdamse brood -meets-bier onderneming anders dan anderen. Laila Blömer wil uiteindelijk ook andere studenten stimuleren om zelf duurzaam en innovatief te ondernemen. Want de ideeën liggen in deze snelle wereld vaak voor het oprapen, of zoals bij BrouwBrood in eeuwenoude boeken. “Tijdens de studie willen steeds meer jongeren al ondernemen: gewoon doen. Juist als student!”

Via MetroNieuws