Wild, hoppig en eigenwijs: de Brewmaster’s Selection

22 april 2017 om 00:18

De drie brouwmeesters van brouwerij de Brabandere uit Bavikhove presenteren ieder nog dit jaar een nieuw bier. De eerste van deze serie Brewmaster’s Selection is een Belgische IPA van de meeste ervaren brouwman: de Wild Tripel Hop van Chris van Acker. Het bier ligt nu te rijpen in de warmtekamers en ligt over enkele weken op het bierschap.

door Twan Dohmen

De Brabandere houdt enerzijds vast aan aloude brouwtradities. Maar schuwt niet te innoveren. “Wij zijn mensen gedreven door passie”, zegt Albert de Brabandere. Hij is van de vijfde generatie van de uit 1894 stammende brouwersfamilie. Vader Ignace is nog dagelijks in de brouwerij te vinden. De passie laat hem niet los.

Ongepasteuriseerd

Alle bieren zijn ongepasteuriseerd. Gewerkt wordt met wilde gisten. De foederzaal is indrukwekkend met zijn metershoge foeders. Maar experimenteren met nieuwe methoden is aan de orde van de dag. Een familiebedrijf dat wél innoveert. We proeven een exclusief bier met stikstof. Voorzichtig wordt dit bier geïntroduceerd in de Verenigde Staten. Europa is er nog niet rijp voor. Het recente artikel in de Volkskrant dat vooral Belgische familiebrouwerijen te weinig zouden vernieuwen kan naar het rijk der fabelen worden verwezen. In elk geval in Bavikhove.

Wild Tripel Hop

“Kwaliteit en smaak gaan hand in hand bij De Brabandere. Daarnaast is beleving bier, en we willen de consument verrassen”, aldus Albert. “Onze drie meesterbrouwers liggen aan de basis van onze drie nieuwe bieren dit jaar.”
De Wild Tripel Hop ruikt geweldig. Fris en fruitig. Het eigenwijze bier bestaat uit vijftien procent foederbier – 24 maanden gerijpt op eikenhouten vaten – en is versneden met de eigen Petrus Tripel. Daarbij worden twee Amerikaanse hoppen toegevoegd, de Cascade en de Amarillo. Een combinatie die zorgt voor een goudblond bier van 8 procent alcoholvolume. Een subtiele combinatie ook van het zurige foederbier (bekend van de wilde gisten) met de bitterheid van de hoppen.

Veelbelovend

“Bitterheid en zuur kunnen goed samen”, vindt meesterbrouwer Chris van Acker. De rechterhand van ‘papa’ Ignace heeft veertig jaar brouwervaring, waarvan 31 jaar bij De Brabandere. “Er is in mijn bier een balans tussen zuurheid en hoppigheidsgraad. Onze eigen insteek van een IPA.”
Hoewel de ultraverse Wild Tripel Hop nog enkele weken op fles tot wasdom moet komen, belooft het bier op fust veel. De combinatie met de geserveerde kazen is voortreffelijk. Van een Oud Kortrijks tot de pittige kaas Taleggio uit Lombardije of L’armid de Chamberton en een stukje milde Pont Evêque.

Beheersbaar

Een gebrek aan innovatie bij Belgische brouwers? Van Acker reageert: “Smaken zijn individueel. Oude smaken zoals bij een ale of tripel zullen altijd blijven. Wij brouwers moeten niet conservatief in ons denken zijn, maar ook weer niet helemaal gaan voor die ‘one shots’ in de Verenigde Staten. Het brouwproces moet wel beheersbaar blijven. Bier moet niet te gek worden, bier moet in balans blijven.”

Stikstof

Collega-brouwmeester Yves Benoit sluit zich bij hem aan. “Een beetje old school is prima. Maar wat vroeger niet kon, proberen wij nu bijvoorbeeld met de nitro, ons bier met stikstof. We gaan ook in de toekomst verder experimenteren, bijvoorbeeld met special edition met fruit, van frambozen en abrikozen tot quave.”

Nog twee

Later dit jaar komen nog twee speciaalbieren uit de Brewmaster’s Selection op de markt. Yves Benoit – de specialist in de brouwtechnieken – legt momenteel de laatste hand aan zijn witbier (voor de zomer gereed). Pieter Maes – de jongste brouwmeester – maakt een stevige donkere creatie, een combinatie van een dubbel met een quadrupel (verkrijgbaar in het najaar).