Brabants Bierfestival bij Brouwerij Vandeoirsprong26 mei 2017 om 17:10

‘Voorpret’ is allesomvattend als Brouwerij Vandeoirsprong de informatiefolder op de Facebook-pagina plaatst, een dag voorafgaand aan de festiviteiten.

 Diversiteit ten top tijdens het Brabants Bierfestival. Van het lichtzoete Kutbier van Bossche Brouwerij Boegbeeld, de lekkere fruitbieren van Schijndelse Brouwerij Sint Servattummus tot de extreme complexiteit van Reuz Barleywine van Moergestelse Brouwerij Reuzenbieren. Allemaal Brabantse biercultuur. Op één brouwerij na. Want er is altijd één special guest. Dit jaar is dat Brouwerij De Molen uit Bodegraven.

door René van den Berk


De start van het festival is om 13 uur. Op advies van de organisatie een flesje water mee. Met m’n spiegelreflexcamera in de hand fiets ik tijdig aan. Een tocht van een half uurtje. 

Het festivalterrein bevindt zich aan het Beatrixkanaal ter hoogte van Oirschot. Brouwerij Vandeoirsprong is gehuisvest in de oude Kroon Brouwerij.

Eenmaal aangekomen staat er al een flinke rij bij de ingang. 

De organisatie is slim geweest ook een snelkassa in te zetten. Voor 20 euro krijg je een proefglas met 9 munten. Alle bezoekers krijgen een informatiefolder waarop brouwers en bieren staan vermeld.


Biertour door het festival


Na korte tijd rondkijken is het tijd voor m’n eigen biertour. Ik ga er gelijk vol in met Reuz Barleywine
. De kruiden, gist en granen komen goed naar voren. Ik proef een lichte karamelsmaak, die eindigt in bitterheid. Kutbier


Kutbier is een blond bier met 6.3% alcohol. Aroma is zoetig. Het is een biertje dat uiterst goed bij dit warme zomerweer past. Je proeft goed de pruimen. Een pareltje en een fijne dorstlesser.
 Het bier is gebrouwen door Janneke Pieters en Mary-Jan Snelders. Dit bier is een ode aan de Bossche Kut, oftewel de vrouwen uit de volksbuurt van Den Bosch.Bekroonde Dubbel


Na twee bieren te hebben geproefd kan ik het niet nalaten om er in ieder geval eentje te proberen van de gastheer van het Brabants Festival. Ik kies voor de Dubbel van Brouwerij Vandeoirsprong. 
De brouwerij heeft tenslotte met dit bier een gouden medaille gewonnen tijdens de Dutch Beer Challenge van dit jaar. Het is een lichtdonker bier met een aroma, dat je meteen nieuwsgierig maakt. Bij de afdronk proef je iets wat zoetigs, moutig en een licht gebrande smaak.

Intermezzo ‘Pulled Pork’


Ik loop dezelfde coördinator tegen het lijf die ik al eerder sprak. Hij vraagt of ik de pulled-pork al heb geprobeerd. Hij biedt me aan om te proeven. Past goed bij de Dubbel! 
Na kort wachten krijg ik een rijkelijk gevuld broodje. Inderdaad, een lekker gerookt en zoetig hoogstandje.Blauwe Bessenbier


Halverwege proef ik iets buiten comfortzone. Kijkend op de informatiefolder valt m’n oog op het Blauwe Bessenbier. Ik moet zeggen, dat Brouwerij Sint Servattummus een bier heeft gebrouwen dat me verrast. 
Op voorhand zat ik met een enorm zoete afdronk in mijn hoofd. Dit blijkt totaal niet zo te zijn. Het is een subtiel fruitbier met een lichtzoete en ronde smaak. Een mooie licht donkere kleur en met 6% alcohol.Kriekijsje


Terwijl ik over het festivalterrein zwerf, valt m’n oog op een taploze kraam met twee dames. Om hen heen veel lege KriekMax glazen en flesjes. 
Ik raak met hen aan de praat. Janny en Jacqueline alias ‘De Dames’ vertellen mij vol passie over hun ijssalon en chocolaterie in het centrum van Oirschot. 
Ter gelegenheid van het dorpse bierfestival hebben ze overheerlijk ijs gemaakt waarin KriekMax is verwerkt. Zonder pardon krijg ik een ijsco aangeboden. Ik ben positief verrast. Als bierliefhebber zal je het ijs niet verwarren met ijs waar gewone kersen inzitten.

Na de verkoeling heb ik besloten om bij het schieten van de laatste foto’s toch wat lager in het alcoholpercentage te gaan zitten. Eenmaal aangekomen bij de bar Brouwerij Wilskracht (Ravestein) wil ik graag De Blonde Kolonel bestellen. Helaas grijp ik voor het eerst mis. Op-is-op krijg ik te horen. Als alternatief kies ik de Wiener Weizen met zijn 5,5 % alcohol. Een voortreffelijke Weizen van Duitse tarwe met Viennamout. Bij de afdronk van dit verfrissende biertje proef je nog een hint van citrus.Ardenner Blond


Ergens wil ik na deze Weizen toch graag een blond biertje proberen. Ik blijf in het oosten van Brabant en haal bij Brouwerij De Gieterij (Aarle-Rixtel) hun Ardenner Blond. Een blond bier van 8% met een kruidige smaak en bittere afdronk. Hij drinkt zacht weg. Je proeft goed de gist waar La Chouffe ook mee brouwt. Het bier is in evenwicht en klopt.

Brabants Bierfestival

Brabants BierfestivalUthoka BEE52


In mijn broekzak haal ik nog 4 proefmunten tevoorschijn. Alleen die ga ik zeker niet opmaken. Ik kijk nog een laatste keer naar het aanbod op de folder. Door de grappige wijzen van schrijven valt m’n oog op mijn laatste bier Uthoka BEE52 van Brouwerij D’n Draak uit Den Bosch.
 Doordat ik nog een foto van het opvallende flesje wil maken, raak ik met één van de afgevaardigden van de brouwerij aan de praat. De honing in het bier komt van een imker uit Vught. We praten nog kort verder en ondertussen krijg ik het licht alcoholisch bier van 4.8% te proeven. Een fris en zoet bier met een stevige hop smaak in de 
afdronk. Hij bevalt me zo goed, dat zonder het te vragen ik er eentje mee voor thuis krijg.Vol lof voor Vandeoirsprong


Alles bij de 5e editie van het Brabants Bierfestival klopt. Brouwerij Vandeoirsprong heeft voor een rijk, breed en evenwichtig aanbod aan speciaal bieren gezorgd. Waarbij ze alle soorten proberen terug te laten komen. 
Het Bourgondische festival ademt Brabantse gemoedelijkheid. Je ziet een breed publiek genieten van allerlei mooie creaties. Dames die op en top gekleed zijn en meestal verwacht met een Rose wijn in hun hand tot heren die lekker op een bierkratje zitten te genieten. 
Mocht je volgend jaar twijfelen om de 6e editie van dit bierfestival aan te doen. Niet doen! Gewoon gaan!

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.