Botanisch diner in een Rotterdams Greenhouse

28 augustus 2017 om 17:00

Afgelopen donderdag mocht Arvid Bergström op uitnodiging aanschuiven bij een botanisch diner in Rotterdam. In een Rotterdamse Greenhouse Living, gevestigd in de wijk Heijplaat, genoot hij van de bijzondere setting en een bijpassend menu met bieren van Lowlander Brewery.

Door Arvid Bergström

Koken in een botanisch huis

Een tijdje geleden vroeg Gregory Scholten mij of ik met hem een biertje wilde gaan drinken. Dat doen we wel vaker, want we zitten samen in het Haagse Heeren Biergilde De Oyevaer. We proeven dan verschillende bieren binnen bepaalde bierstijlen. Erg leuk! Gregory vertelde mij dat hij een paar avonden gaat koken in een zeer bijzonder huis. Het huis waar zijn zuster Helly in woont is gemaakt van hout, glas en leem en dat alles wordt staande gehouden met een stalen constructie. Al deze materialen kunnen goed hergebruikt worden of aan de natuur worden terug gegeven; het hele idee van botanisch leven. Ook de badkamer en het toilet zijn bijzonder, deze zijn namelijk volledig bekleed met rubberzeil. Rubber is tenslotte ook een natuurproduct. Kun je je nieuwsgierigheid niet bedwingen? Dan kun je voor meer informatie ook hier kijken.

Green house living

Het huis is fantastisch en zo ook de rondleiding van de enthousiaste Helly. In de korte rondleiding vertelt ze super veel interessante dingen zoals het gebruik van leem in het huis (alle muren zijn hiervan gemaakt). Zo zorgt leem zorgt bijvoorbeeld voor een zeer goed vochtgehalte in de lucht. Helly merkte zelfs dat haar huid er met de tijd mooier van geworden is. In totaal telt het huis vier verdiepingen en is de bovenste verdieping in zijn geheel een broeikas. Door de constructie kan het daarboven wel 60 graden worden, en dat was niet voorzien! Daarnaast geeft het problemen bij het verbouwen van de gewassen. Het huis is heerlijk om in te verblijven, veel licht, mooie en prettige ruimtes en een bijna-buiten keuken waar ik alleen maar van kan dromen!!

Gregory had al een menu bedacht met nog een paar verschillende opties. Het leuke is dat elke gang voorzien wordt van één van de bieren van Lowlander Brewery. En laten zij nu net voor al hun bieren een medaille gewonnen bij de WBA! Daar lees je hier meer over.

De vraag was nu alleen nog in welke volgorde konden de bieren geserveerd zouden gaan worden; White Ale, American Pale Ale, I.P.A. en de Poorter of toch de laatste twee omdraaien? Met een beetje overleg zijn we daar natuurlijk helemaal uitgekomen!

Het menu

Amuse

Bokkingrillette met in balsamico gelegde rode biet en appel in de mierikswortel.

Lowlander White Ale met kamille en Curaçao schil

Voorafbotanisch-diner-Rotterdam-collage

Aziatische gekruide kalkoenfillet op salade met mihoen.

Lowlander American Pale Ale

Hoofdgerecht

Langzaam gegaarde lamschenkel, gemarineerd met Midden-Oosten kruiden en saus. Geserveerd met gegrilde groenten en kruidige couscous met kikkererwten.

Lowlander IPA

Nagerecht

Walnootijs met amerikaanse carrotcake en on-the-side blauwe bessen en framboos.

Lowlander Poorter

Geweldig genoten

Gregory heeft erg mooie gerechten neer weten te zetten! We zaten met een grote groep gasten aan een zestal biertafels ultiem te genieten van de gerechten en uiteraard de bijpassende bieren. De uiteenlopende achtergronden van de gasten zorgde voor de mooiste tafelgesprekken en je raadt het al, die waren zeer vermakelijk!