Blog Rianne Joosse: Met het PINT keurmerk in mijn achterhoofd

9 september 2016 om 07:30

Zelfs tijdens mijn vakantie laat PINT me niet los, geen enkel probleem, het levert me ook heel bijzondere ontmoetingen op. Zo zijn we bijzonder hartelijk ontvangen bij Barley, een brouwerij vlakbij Cagliari (Sardinië), kijk ik al uit naar een hernieuwde kennismaking met Giovanni van Del Ducato en natuurlijk zullen we bij Bruno bij Toccalmatto langsgaan.

Die staat al ‘standaard’ op ons to-do-lijstje als ik in Italie ben. Op dit moment breng ik mijn verplichte rusttijd (een enkelblessure die maar niet wil genezen) door bij Tujipa, een café vlakbij de haven van Olbia – waar we vannacht de boot terugnemen naar Genua – de 2 weken Sardinië zitten er helaas op.

Nu we met PINT – het bestuur en een flink aantal keurmeesters – keihard werken aan de keuringen van de genomineerde horecazaken, kijk ik toch elke keer met die PINT-bril naar de locaties die ik bezoek. En hier is een Gouden label zonder meer op zijn plaats! Van alle tapbieren wordt zonder dat ik erom hoefde te vragen, een korte smaakbeschrijving gegeven. Van de indrukwekkende hoeveelheid flessenbier wordt eerst door een aantal korte vragen een selectie vastgesteld: Ik wil bieren van Sardinië.

De verschillende brouwers worden kort beschreven en dan komt op basis van mijn antwoorden een brouwerij naar voren: Marduk, een kleine brouwerij uit Irgoli . Hiervan zijn 3 van de 4 bieren op voorraad, die me gelijk worden getoond (flessen uit een ‘keldertemperatuur-la’). Ik kies de American IPA. Mijn partner – die even nog geen alcohol wil drinken – er moet nog gereden worden – krijgt eenzelfde behandeling als hij vraagt om iets zonder alcohol. Een uitgebreide keuze, met veel aandacht voor de niet-standaard-frisdranken. Hij kiest uiteindelijk voor een Baladin Spuma Nera (een op chinotto lijkende frisdrank – eigenlijk de voorloper daarvan).

Foodpairing

Als de drankjes aan tafel worden geserveerd krijgen we ook elk nog een folder met informatie over de beide brouwerijen, – ja, Baladin is een brouwerij die ook frisdranken maakt! – hun bieren/dranken en suggesties voor food-pairing, op die manier kunnen we alle, in rap Italiaans gegeven informatie, nog eens in zowel Italiaans als Engels nalezen.

Slimme marketing of gewoon klantvriendelijk?

Terwijl ik hier zit te schrijven wordt er een nieuw vat aangeslagen en – op basis van mijn eerdere keuzes – komt de eigenaar me een proefglas brengen… een heerlijke Pale Ale – dat wordt mijn volgende!…. Slimme marketing of gewoon klantvriendelijk? Maakt mij even niet uit – dat het werkt is me duidelijk!

Straks gaat de keuken open en is er een kleine kaart – Pure burgers (altijd goed met bier!) en enkele pasta’s met zeefruit 😉 logisch als je op steenworp afstand van een haven zit. Meer moet dat niet zijn – toch?!

Rianne Joosse
Voorzitter PINT